Ne telepítsenek több akkumulátorgyárat Magyarországra! – szólította fel a külgazdasági és külügyminisztert az LMP a nemzetközi klímaakciónap alkalmából kedden.

    Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke a Külügyminisztérium épülete előtt tartott, online is követhető sajtótájékoztatóján azt mondta, Magyarországon már van három akkumulátorgyár. Ezek bőven kielégítik a hazai igényeket, nincs szükség továbbiakra. Ezeket vigyék vissza Kínába!

    Közölte, arra kérik továbbá Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, fordítson kiemelt figyelmet arra, hogy a már meglévő magyarországi gyárak szigorúan betartsák a környezetvédelmi és munkavédelmi normákat.
    Úgy fogalmazott: a kormány akkumulátorgyártó nagyhatalmat akar csinálni Magyarországból, ami elfogadhatatlan. Ezeknek a gyáraknak a működéséhez rendkívül sok víz és energia szükséges, továbbá igen nagy a területigényük. Mindezekre ma a mezőgazdaságban lenne szükség.
    Kitért arra is, hogy az elmúlt időszakban egyre aggasztóbb hírek érkeznek az éghajlatváltozás gyorsulásáról, és annak negatív következményeiről. Az idei szeptember minden eddiginél melegebb volt, és az várható, hogy ebben az évben az átlaghőmérséklet növekedése meghaladja a korábbiakat. Hozzátéve: a szélsőséges időjárási viszonyok egyre nagyobb áldozatokat követelnek emberéletben és gazdasági téren egyaránt. Sürgette a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését, megjegyezve: ha most elindulna ennek mérséklése, akkor is évtizedekre lenne szükség a pozitív hatás eléréséhez.
    Felszólította a kormányt arra, hogy minél előbb kezdjen neki egy olyan új klímatörvény elkészítésének, amely érdemi lépéseket tesz a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodás érdekében.

Forrás: mti