Szabad jelzésre várakozó, fekete kocsijukból segítették ki a Pest vármegyei gazdaságvédelmi nyomozók azt a 25 éves ukrán férfit, és 38 éves társát, akiket közel 18 millió forintos online csalással és pénzmosással gyanúsítanak. Az elmúlt napokban több realizálást is elkönyvelve. – közölte ma a hivatalos oldalán a rendőrség.

I.

Egy budakalászi férfi kért rendőri segítséget 2023. augusztus végén, miután rájött, ismeretlenek átverték és 17,7 millió forintot húztak le bankszámlájáról. A számlavezető pénzintézete ügyintézőjeként bemutatkozó hívó gyanús pénzmozgásra hívta fel figyelmét. A hihetőség kedvéért még az „Ön adathalászat áldozata lett” mondattal is ráerősített az ijedségre, majd a probléma megoldásához kollégáját, az „IT szakembert” kapcsolta, aki az „Anydesk” alkalmazás letöltését javasolta. A sértett tette, amit mondtak, aztán már csak azzal szembesült, hogy a számlájáról öt részletben leolvadt 17.769 millió forint.

A rendőrség a kicsalt összeg jelentős részét vissza tudta szerezni, ennek érdekében hetekig tartó felderítői munka vette kezdetét. Minden lehetséges eszközzel igyekeztek visszafejteni a pénz útját, hová, kinek vándorolt, ki, mikor vette fel, adta tovább, kinél lehet?

Az első körben három, azóta letartóztatott, magyar férfihez jutottak el. Egyikük felvette az átutalt milliókat másikuk bankkártyájával, majd átadták harmadik társuknak, aki tovább adta ukrán felsőbb kapcsolatainak – később mindenki megkapta a jussát.

A Pest vármegyei gazdaságvédelmi nyomozók 2023. október 3-án kora délután a felsőbb kapcsolatok elfogását intézték a több sávos Fogarasi út kellős közepén. A zuglói forgalomban araszoló, fekete Mercedes piros lámpát kapott. Míg a 25 éves sofőr gyanútlanul várta a szabad jelzést, előtte és mögötte egy-egy jármű torlaszolta el útját. A kocsikból tagbaszakadt férfiak robbantak ki, nyitották ajtaját, kisegítették, majd az aszfaltra fektették. Csuklójára bilincs került, ahogyan a közelben fekete járművéből kiszálló, 38 éves társáéra is.

A vagyon-visszaszerzés érdekében lefoglalt autóikat átkutatva kötegekben álló bankjegyeket találtak 10,2 millió forint értékben, de vitték telefonjaikat, laptopjaikat és egyéb elektronikai eszközeiket is.

D. Viktort (25) és H. Yan-t (38) csalás, valamint pénzmosás bűntettével gyanúsították meg, azóta letartóztatásban vannak.

II.

Hasonló módon korlátozták személyi szabadságát és hasonló bűncselekményekkel gyanúsítják azt a 22 éves ukrán férfit, akit a főváros egy másik pontján fogtak el. B. Maksym számlájára 2 millió forint érkezett, miután egy győri nőt egy online piacteres felületen keresztül átvertek és elvándoroltatták pénzét.

A Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya a nyomozást tovább folytatja.

III.

Egy darabig bizonyosan nem szed több áldozatot az a két férfi sem, akit a Pest vármegyei gazdaságvédelmi nyomozók fogtak el a napokban. Egy holland társuk ellen elfogatóparancsot adtak ki. A csapat tagjai 116 millió forintot húztak le egy bankszámláról.

Mobiltelefonjára érkezett hívást fogadott 2023. szeptember 20-án délelőtt egy kosdi asszony. A hívó egy bank ügyintézőjeként mutatkozott be, majd általa „felfedezett”, gyanús tranzakciókról kezdett mesélni a számlatulajdonosnak. Kérésként hangzó utasításait kezdte sorolni: Lépjen be a netbankjába!, Azonosítsa magát a felhasználónevével és a jelszavával! Az asszony mindent úgy tett, ahogyan mondták, bár ő a felületen nem látott semmi gyanúsat – „ott van az, mi látjuk” – hangzott a válasz. Az áldozat megijedt, hisz a hívót nagyon hihetőnek ítélte. Hogy a legcsekélyebb kételyt is eloszlassák azt is felajánlották, hogy egy másik kollégájuk is megcsörgeti. Ez meg is történt, majd az asszony mobiljára özönleni kezdtek a tranzakciókról szóló értesítések: 5 millió forint, 3 millió forint, 4,5 millió forint, 5 millió forint, 2 millió forint…. a végére 100 millió forint és 16 millió forintnak megfelelő euró olvadt le 19 részletben a folyószámlájáról.

A feljelentés után beindult a rendőrségi gépezet, ám az eltelt idő elegendő volt ahhoz, hogy a leemelt pénz jelentős részének nyoma vesszen. A villámgyorsan kiküldött banki megkeresésekkel valamennyit „meg tudtak fogni” a rendőrök, ám a részletekben kicsalt összegek percek alatt tovább vándoroltak újabb és újabb, távolabbi és még távolabbi számlákra. A sikeresen zárolt összeg legalább 70 millió forint.

A nyomozók a pénz útját követve eljutottak 11 strómanig, folyószámláikon futottak át a milliós tételek, majd tovább porlasztva utaltattak tovább.

A 11 strómanból négyet elfogtak. J. Dezső és H. Árpád szabadlábon védekezhet, B. József Sándort őrizetbe vették, a bíróság azóta letartóztatta.

Miután fülébe jutott, hogy a pénz egy része megakadt, ráadásul bűntársai egyre másra bebuktak, K. Ákos István feladta magát a rendőrségen. Társaihoz hasonlóan pénzmosás bűntettének megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vették, a bíróság letartóztatta.

A csapat többi tagjának azonosítása és elfogása érdekében a rendőrök minden szükséges intézkedést megtettek. Elfogatóparancsot adtak ki egy holland állampolgár ellen. Aki bármit tud az 55 éves Van Kemenade Jaap tartózkodási helyével kapcsolatban, hívja a 112-t!

Egy-egy stróman felkutatását nehezíti, hogy hajléktalan életmódot folytatnak, se munkahely, se lakcím, rokonok, ismerősök régóta nem tudnak róluk. Az elkövetői kör közel sem teljes, sokkal inkább egyre szélesedő. Újabb és újabb arcok, nevek bukkannak fel, akik ilyen-olyan módon kapcsolódnak egymáshoz, egy-egy csapat tagjaihoz. A Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztály Kiber Csoportjának munkatársai azt is vizsgálják, hogy az egymástól térben és időben elkülönülő bűncselekmények tettesei között van-e átfedés, kapcsolódási pont, ismerik-e egymást, dolgoztak/dolgoznak-e együtt más-más összetételben.

Az online térben elkövetett csalások megelőzésével kapcsolatban további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a Kiberpajzs oldalán talál.

Forrás: police.hu