A BM tájékoztatása szerint ilyen korlátozásokra idén nem kell készülni, a vonatkozó kormányrendelet még mindig hatályban van. – írj ma kora reggeli számában a Népszava.

A 2023. évben az állami fenntartású köznevelési intézményekben energiafelhasználást korlátozó intézkedések bevezetését a tárca nem tervezi – tájékoztatta a Népszavát a Belügyminisztérium (BM), miután arról érdeklődtek, hogy az idei tanév telén is érvényben lesz-e a szabályozás, ami kimondja, hogy az állami általános iskolákban legalább 20 Celsius-foknak kell lennie, a középiskolákban viszont nem lehet 18 Celsius-foknál melegebb.

A Népszava arról is beszámolt, hogy a tankerületi központok a napokban kaptak tájékoztatást a Klebelsberg Központtól (KK) energiatakarékossági intézkedések bevezetésére. A lap érdeklődött a KK-nál, hogy a kormány nem tervez korlátozást, akkor az iskolákban mégis miért van erre szükség. Válaszukban közölték:

„a tankerületi központok és az intézmények a hatályos jogszabályoknak megfelelően járnak el, azokat meghaladó intézkedések bevezetéséről nem kaptak tájékoztatást a tárcától.”

A fenntartó elvárása és a hatékony gazdálkodás érdekében a 2022/2023-as tanévre elfogadott energiamegtakarítási intézkedési tervek aktualizálása és kiadása szükséges az előttünk álló tanévre, intézményenként és a Szegedi Szakképzési Centrum összességére – írta válaszában a Klebelsberg Központ.

A KK azt is közölte, hogy 17 pontban sorolták fel, mire kell kiemelt figyelmet fordítani az energiatakarékosság jegyében. Például:

  • a használaton kívüli helyiségek fogyasztóinak lekapcsolása, ilyen például a világítás,
  • rövid, és „intenzív” szellőztetések,
  • valamint a használt helyiségekben a fűtési időszakban a belső hőmérséklet maximum 20 Celsius-fokon tartása. 

A Népszava teljes írását IDE kattintva olvashatja el.