Az ősz a kellemesen melengető napsugár mellett a pompázatos színekbe öltözött természet, és a gyümölcsök érett illatának az évszaka. Ilyen finom illatos gyümölcs a birs, amelynek fogyasztásával védjük, óvjuk egészségünket. A szervezetre gyakorolt kiváló hatása mellett igazi ínyencségnek számít a birs gyümölcsből készült krémleves, lekvár, vagy a kulináris őszi csemege, a birsalmasajt. Lássuk legalább nyolc okot, hogy miért is fogyasszunk a birsből a lehető legtöbbet az egészségünk megőrzése érdekében.
Először is, mert kiváló paraméterekkel rendelkezik!
Energia 60 kcal 240 kJ
Szénhidrátok 15,3 g
Cukrok 12,53 g
Rost 1,9 g
Zsír 0,10 g
Fehérje 0,4 g
Víz – 83,8 g
A-vitamin 40 μg 4%
Niacin (B3-vitamin) 0,2 mg 1%
B6-vitamin 0,04 mg 3%
Folsav (B9-vitamin) 8 μg 2%
C-vitamin 15,0 mg 25%
Kalcium 8 mg 1%
Vas 0,7 mg 6%
Magnézium 8 mg 2%
Foszfor 17 mg 2%
Kálium 197 mg 4%
Nátrium 4 mg 0%
Másodszor, mert egy a fenti adatokból is látszik, hogy egy igazi vitaminbomba!
A fenti felsorolásból is látszik, hogy a birs sok vitamint és ásványi anyagot, és jól lebontható szénhidrátokat tartalmas. Többek közt: A-, B3-, B6-, B9-, C, valamint kísérőjét, a citrint, vagyis a P- vitamint tartalmaz a birs.
Harmadszor, mert méregtelenít!
Kiemelkedően magas pektintartalma nem csak nagyon egyedivé, lekvárja könnyen szilárdulóvá teszi a birsalmát, birskörtét, de méregtelenítő és emésztést segítő hatással is bír az emberi szervezetre.
Negyedszer, mert rendbe teszi az emésztésünket!
A birs nagyszerű szolgálatot tesz az emésztési gondjaink megoldásáért, hiszen javítja a tápanyagok maximális felszívódását és ballasztanyagként működik. Hasmenés vagy éppen székrekedés esetén egyformán hatásos.
Ötödször mert vércukorszint és koleszterincsökkentő hatású!
A birsalma képes kordában tartani és csökkenteni a vércukorszintünket, koleszterinszintünket a rendkívül magas pektintartalmának köszönhetően.
Hatodszor, mert segítségünkre van a koncentrációban és a fáradtság legyőzésében!
Magas vastartalmával segít leküzdeni a vashiány okozta fáradtságot, álmosságot, levertséget. Tehát a nőknek kifejezetten ajánlott a birs fogyasztása.
Hetedszer, mert egy birsalma elfogyasztása fedezi az ajánlott napi C-vitamin bevitelt!
Magas vastartalma mellett, kiemelkedően magas a C-vitamin tartalma ennek az illatos és különleges őszi gyümölcsnek, így nagymértékben energetizálja a szervezetet, erősíti az immunrendszert, és az általános egészségi állapot javításában is pótolhatatlan szerepet játszik.
Nyolcadszor, mert antioxidáns hatású!
A birs, a kiváló antioxidáns hatásának köszönhetően segít megvédeni a sejteket a szabad gyököktől, így aztán a hathatós segítségünkre van abban, hogy megelőzzük a szív-és érrendszeri betegségek kialakulását.