Az ősz a kellemesen melengető napsugár mellett a pompázatos színekbe öltözött természet, és a gyümölcsök érett illatának az évszaka. Ilyen finom illatos gyümölcs a birs, amelynek fogyasztásával védjük, óvjuk egészségünket. A szervezetre gyakorolt kiváló hatása mellett igazi ínyencségnek számít a birs gyümölcsből készült krémleves, lekvár, vagy a kulináris őszi csemege, a birsalmasajt. Lássuk legalább nyolc okot, hogy miért is fogyasszunk a birsből a lehető legtöbbet az egészségünk megőrzése érdekében.

Először is, mert kiváló paraméterekkel rendelkezik!

Energia 60 kcal 240 kJ
Szénhidrátok 15,3 g
Cukrok 12,53 g
Rost 1,9 g
Zsír 0,10 g
Fehérje 0,4 g
Víz – 83,8 g
A-vitamin 40 μg 4%
Niacin (B3-vitamin) 0,2 mg 1%
B6-vitamin 0,04 mg 3%

Folsav (B9-vitamin) 8 μg 2%
C-vitamin 15,0 mg 25% 
Kalcium 8 mg 1% 
Vas 0,7 mg 6% 
Magnézium 8 mg 2% 
Foszfor 17 mg 2% 
Kálium 197 mg 4% 
Nátrium 4 mg 0% 

Másodszor, mert egy a fenti adatokból is látszik, hogy egy igazi vitaminbomba!

A fenti felsorolásból is látszik, hogy a birs sok vitamint és ásványi anyagot, és jól lebontható szénhidrátokat tartalmas. Többek közt: A-, B3-, B6-, B9-, C, valamint kísérőjét, a citrint, vagyis a P- vitamint tartalmaz a birs.

Harmadszor, mert méregtelenít!

Kiemelkedően magas pektintartalma nem csak nagyon egyedivé, lekvárja könnyen szilárdulóvá teszi a birsalmát, birskörtét, de méregtelenítő és emésztést segítő hatással is bír az emberi szervezetre.

Negyedszer, mert rendbe teszi az emésztésünket!

A birs nagyszerű szolgálatot tesz az emésztési gondjaink megoldásáért, hiszen javítja a tápanyagok maximális felszívódását és ballasztanyagként működik. Hasmenés vagy éppen székrekedés esetén egyformán hatásos.

Ötödször mert vércukorszint és koleszterincsökkentő hatású!

A birsalma képes kordában tartani és csökkenteni a vércukorszintünket, koleszterinszintünket a rendkívül magas pektintartalmának köszönhetően.

Hatodszor, mert segítségünkre van a koncentrációban és a fáradtság legyőzésében!

Magas vastartalmával segít leküzdeni a vashiány okozta fáradtságot, álmosságot, levertséget. Tehát a nőknek kifejezetten ajánlott a birs fogyasztása.

Hetedszer, mert egy birsalma elfogyasztása fedezi az ajánlott napi C-vitamin bevitelt!

Magas vastartalma mellett, kiemelkedően magas a C-vitamin tartalma ennek az illatos és különleges őszi gyümölcsnek, így nagymértékben energetizálja a szervezetet, erősíti az immunrendszert, és az általános egészségi állapot javításában is pótolhatatlan szerepet játszik.

Nyolcadszor, mert antioxidáns hatású!

A birs, a kiváló antioxidáns hatásának köszönhetően segít megvédeni a sejteket a szabad gyököktől, így aztán a hathatós segítségünkre van abban, hogy megelőzzük a szív-és érrendszeri betegségek kialakulását.