• A Fidesz már jogszabályba foglalta, hogy az egyén felelős a sorsáért, ami érdekesen hangzik, de nem érvényesíthető. Évek óta tapasztalhatjuk, hogy a szociális szolgáltatások iránt nem csökken az igény, fokozottan igaz ez az idős-ellátás területére. Az idősotthonokba jelentősek a várólisták. Hiszen a legtöbb család nem engedheti meg magának, hogy az otthonukban ápolja az idős, beteg hozzátartozóját, mert az ápolási díj mértéke meglehetősen alacsony. Évek óta nem hajlandó a kormány megfelelő mértében megemelni az idős beteg hozzátartozójukat otthonápolók díját.
  • Az intézmények fenntartói kénytelenek a térítési díjakat emelni, mert a kormány a normatívát nem, vagy csak minimális mértékben hajlandó emelni, a családok sokszor komoly erőfeszítések árán tudják csak kipótolni.  Az elmúlt időszak élelmiszerinfláció mértéke jelentős terheket ró az intézményekre.
  • A rezsi áremelkedést csak részben kompenzálja a kormány, elsősorban pályázati igénylés útján, de itt fenn áll a veszély, hogy kettős mérce alapján dönt.Az idősotthonok legnagyobb része 100%-os kapacitással működik és tudomásunk van olyan intézményről is, ahogy kétszer olyan hosszú a várólista, mint ahány férőhely van. – mondta Hohn Krisztina az LMP népjóléti és családügyi szakszóvívője szombati sajtótájékoztatóján. Meg kell emelni az idősotthonoknak járó normatívát, illetve az otthonápolási díjakat.-tette hozzá a szóvivő. Forrás: https://www.facebook.com/hohnkrisztina