A bíróság jogerősen elzárásra ítélte azt az állatorvost, aki olyan rettenetes körülmények között tartotta haszonállatait, hogy azok nagy része lesoványodott, megbetegedett, ráadásul hét szamár el is pusztult. – tudható meg a kekvillogo.hu írásából.

A mai írásból az is kiderül, hogy mivel a szamarak patájának megfelelő ápolása is elmaradt, ez olyan mértékű ízületi elváltozást eredményezett, hogy a szamarak járás képtelenné váltak, közülük pedig hét el is pusztult. A szükséges gondozás elmulasztása miatt Több juh is rühös lett,  a rendszeres nyírás, a körmölés és a gondozás elmulasztása miatt.  

Miközben a hatóság is felszólította, az állatorvost, az még az állattetemeket sem szállíttatta el, ezzel pedig a még élő jószágokat is fertőzésveszélynek tette ki.

A közel ötven, különböző fajtájú juhból és a harminckilenc szamárból álló telepen nem gondozta a férfi az állatait, miközben megfelelő mennyiségű és minőségű takarmányt és vizet sem kaptak az állatok.

A rétsági férfi több mint száz haszonállatot, köztük nem csak szamarakat és juhokat, de mangalica sertéseket is tartott olyan körülmények között, hogy a telep környékét szemét és állati csontmaradványok borították.

A sertéstartástól korábban már hasonló okok miatt eltiltották az állatorvost, ő viszont ennek ellenére is tartott disznókat a telepen..

2016-ban a Magyar Állatorvosi Kamara már felfüggesztette a férfi kamarai tagságát, majd bevonta az állategészségügyi szolgáltatói engedélyét is.

A férfi a bíróságon tagadta a bűnösségét, mert szerinte igen is megfelelő körülmények között tartotta az állatait. A volt állatorvost 312 óra közérdekű munkára ítélte a bíróság első fokon.  

A napokban viszont 60 nap elzárásra súlyosította ez elkövető büntetését a Balassagyarmati Törvényszék, és az ítélet jogerős!

A teljes írást IDE kattintva olvashatja.

Fotónk illusztráció!