Az ősz a szüret, a befőzés az éléskamra megtöltése, a kellemes kirándulások és a színpompás levelek és termések gyűjtése mellett az őszi nagytakarítás és a hozzá tartozó lomtalanítás ideje is. Októberben, Baranyában is szinte minden településen meghirdetik a lomtalanítást.

Nagyszerű dolog, hogy elszállítják a már feleslegessé vált holmikat, de kihelyezéskor látjuk, hogy még nagyon sokan válogatnak az általunk kirakott holmik között, hogy a nálunk már szemétnek minősített dolgokat újrahasznosítsák.

Miért nem tesszük ezt meg, mi magunk?

Lássunk néhány példát arra, hogy mire hasznosíthatjuk a kidobásra, homoknak szánt dolgainkat.

A lomtalanításkor elszállítják:

Szekrény: az elajándékozás mellett nagyszerű újrahasznosítási lehetőség az újrafestés, ajtók átalakítása munkaasztallá, vagy helyezzünk polcokat, hogy könyvszekrényt kapjunk, ügyes apuka akár babakonyhát is tud varázsolni a régi bútorból.

Ágy: kárpitos csodásan újat tud belőle varázsolni, kérjük a segítségét, ha nincs ötletünk, mert egy új ágytámlával, szivaccsal és szövettel hihetetlen változáson mehet át.

Papír: nagyon sokféle módja van az újrahasznosításnak a papírfonás, csákó vagy csónak hajtogatás mellett is, nézzünk csak körül.

Szék: itt is ajánlott a kárpitos, de például remekül felhasználható cica etetőhelynek, virágtartónak, lábak nélkül a falra akasztva polcnak.

Kiságyból: állítsuk oldalára és a rácsokra helyezzünk polcokat és máris remek tárolóhely játéknak, könyvnek.

A lomtalanításkor nem szállítják el:

Maradék építési, bontási törmelékből: készíthetünk járdalapokat, felhasználhatjuk magas ágyás készítésekor, sziklakertekhez, talajtakaráshoz.

Fémhulladékból: vasalatokból remek csillárt, kerti szobrot, virágtartót fabrikálhatunk, ha nem megy, akkor ajándékozzuk el egy lakatosnak.

Kerti biohulladékból: természetesen elsősorban komposztálni, de lehet belőle mulcsot készíteni vagy éppen szárítva papírral és fűrészporral összekeverve egyre többen préselnek a fanyesedékből, faágból, lombból tüzelőanyagot.

Gumiabroncsból: ülőke, virágtartó, kerti fűszerágyás, homokozó a gyermeknek, kreatív dekoráció készíthető.

Elektronikai hulladékból: sokan termelnek zöldségeket hűtőszekrényvázban, a hűtőszekrény polcai és rekeszei minden háztartásban használhatóak, mosógépvázban is kertészkednek, de sokan ölni tudnának egy mosógépdobért.

Természetesen a veszélyes hulladék úgy, mint az akkumulátort, festékes-, vegyszeres dobozt, hígítót, permetezőszer maradékot, olajos hulladékot, gyógyszert továbbra se hasznosítsák, hanem egyszerűen adják le a szelektív gyűjtőhelyeken.