Az LMP az emberhez méltó lakhatás jogának alaptörvénybe emelését és állami finanszírozás bevonásával országos bérlakásprogram elindítását sürgeti a lakhatási válság kezelése érdekében.     

Kanász-Nagy Máté, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese hétfői budapesti sajtótájékoztatóján jelezte: támogatják a vasárnap lezajlott Lakásmenet legfőbb követeléseit. A lakhatás alapvető jogának biztosítása mellett szükségesnek tartják országos energetikai korszerűsítési és lakásfelújítási program elindítását is.    

Ne a rövidtávú lakáskiadást támogassák, és ne kriminalizálják a hajléktalanságot – hangoztatta. Emellett a szociális törvénybe vissza kell vezetni a lakhatási támogatást és az adósságkezelési szolgáltatás rendszerét – sorolta.   

Kanász-Nagy Máté komplex, átfogó intézkedéseket sürgetett. Azt mondta: legalább államtitkári szinten kormányzati felelőst is kinevezne ezen feladatokra. Jelenleg a magyar kormányzati struktúrán belül a szociális lakáspolitikának nincs képviselete – jegyezte meg.     

Rámutatott: a lakhatási válság jelenleg sok százezer embert érint.     

Kijelentette: az elszabaduló ingatlanárak miatt lehetetlen önerőből lakáshoz jutni és egyre kevesebben képesek megfizetni a lakhatásuk költségeit. Ezeken túl az ingatlanpiac eleve rugalmatlan, nagy területi egyenlőtlenségek vannak. Egyes helyeken egyáltalán nem lehet hozzájutni ingatlanhoz, máshol az ingatlanok értékesítése jelent gondot – mondta.    

Az épületek jelentős része korszerűtlen, a szigetelési hiányosságok a rezsiárak emelkedését hozzák magukkal – mondta.     

A problémák közé sorolta, hogy megfizethetetlenül drágák az albérletek, különösen igaz ez a nagyvárosokra és a fővárosra. Egy budapesti albérlet díja a havi átlagfizetés felét elviszi, aminek nagyon súlyos szociális következményei vannak  – jelezte.    

Kitért arra is, hogy hatszázezer ingatlan áll üresen Magyarországon. Ebből több százezret lehetne bevonni egy lakásgazdálkodási rendszerbe és ezzel segíteni nagyon sok családon – közölte.

Forrás: mti.hu