Siklós adott otthont annak a megyei közgyűlésnek, ahol ünnepélyes keretek között átadták a megyei kitüntetéseket. A díjazottak sorában a Tenkes Hegyközség is helyet kapott, képviselői a Pro Comitatu Baranya díjat vehették át. – olvasható a Siklósi Hírek oldalán.

A Tenkes Hegyközség a Villányi Borvidék hegyközségei közül a legnagyobb. Elnöke, Ipacs-Szabó István, az ország egyik legismertebb borásza. Kiemelkedő munkájukkal és elkötelezett tevékenységükkel nemcsak a borvidék rangját igyekeznek emelni és felügyelni, hanem Baranya megye borturizmusának minőségét is támogatják az idelátogatók örömére hazai és nemzet-közi színtéren egyaránt.

Annak érdekében, hogy a telepítési és fogyasztási kedvet megőrizzék a területen, a Tenkes Hegyközség szerepe kiemelkedő. A talaj összetétele, a klíma, a különböző kártevők és betegségek elleni védekezés, illetve a szervezett, meghatározott mértékű és ütemű borszőlő telepítése elengedhetetlen eszköze a minőségi bortermelésnek. Ezért is kimagasló szerepet játszik a Tenkes Hegyközség kitartó és odaadó munkája a terület termelhetőségének, és ökoszisztémájának fenntartásában. A társulás elkötelezetten kutatja, vizsgálja és megfigyeli, majd ebből tesz javaslatot a házikerti szőlő- és gyümölcs ültetvények növényvédelmi technológiájára.

Kiemelt figyelmet fordítanak az egyes betegségek kialakulásának megelőzésére. A szőlőfajták telepítésének meghatározásában fenntartják a természetes egyensúlyt a gazdaságban és termelésben egyaránt.

A kísérleti célú borszőlő telepítésében is aktívan részt vesznek támogatva a minél hatékonyabb és eredményesebb munkát. A szükségszerű termelési célok eléréséhez különböző szabályozásokat és azoknak beállítását végzik és figyelik a Tenkes Hegyközség munkatársai a minőségi borszőlő termelésének elérésében.

A művelésmód meghatározása ugyancsak fontos szerep a tekintetben, hogy a magas színvonalú bor a térség védjegye lehessen mind lokálisan, mind országszerte, valamint nemzetközileg is. A térségi borversenyek megszervezésében és lebonyolításában is kiemelt szerep hárul a hegyközségre.

Miután Baranya vármegye egyik jelentős kulturális és összetartó erejét képezik a villányi és Tenkes-hegyi borok, így elmondhatjuk, hogy a gondos és figyelmes munka, amit a Tenkes Hegyközség kitartó és áldozatos munkája kínál a tizenegy település borszőlő termelésének, az a vármegyének is erőteljes színvonalbeli növekedést adhat a jövőben is.

Forrás: Siklósi Hírek