Tegnap egy érdekes eszköz került a szemem elé Kolozsváron: látszólag úgy nézett ki, mint egy szobakerékpár, de egy számítógéphez volt csatlakoztatva. Mint kiderült, érdekes funkciója van: aki használja, az egy helyi buszjegyet kap ajándékba.

A jegy feltétele 400 méter letekerése „virtuálisan”, ami nem nagy távolság, 2-3 perc alatt könnyedén tudja az ember akkor is teljesíteni, ha nem nagyon erőlteti meg magát. Közben pedig Kolozsvár utcáin haladhat, a kerékpárutakon. Egy kormánya ugyan van a kerékpárnak, de az nem működik, így nem tudunk kimenni vele az útra vagy felhajtani a járdára.  Miután teljesítettük a távot, a gép kinyomtatja a jegyet, amivel már szállhatunk is fel a buszra.

Nem ez az első hasonló eszköz, amit itt működtetnek, pár éve egy másik gépet is beszereltek az egyik megállóba, ami megfelelő számú guggolás után ad jegyet. A kerékpárt azért olyan szempontból praktikusabbnak tartom, hogy használata kevésbé függ az öltözetünktől és jóval kevésbé furcsa látvány a járókelők számára.

Attól persze nem kell félniük, hogy ez a rendszer óriási veszteséget okoz a tömegközlekedésnek: jelenleg ugyanis csak pár megállóban van ilyen eszköz, az is zömmel a belvárosban. De mégis egy érdekes próbálkozás a mozgás és a tömegközlekedés megszerettetésére.