2023. október 21-én, szombaton egész nap, ingyenesen látogathatóak lesznek a településen élő kézműves mesterek portái.

A Romonyai Német Nemzetiségű Önkormányzat és a Kaptár Egyesület szervezésében Romonyán a Nyitott Mester Porták:

2023. október 21-én, szombaton 10 és 16 óra között látogathatók!

A településre látogatók a Nyitott Mester Porták prospektusban található térkép alapján tudnak tájékozódni arról, hogy hol, milyen mester található és látogatható Romonyán.

A szombaton, a Nyitott Mester Porták programra látogató vendégek az adott portákon nézelődhetnek, személyesen megismerkedhetnek a mesterekkel, műhelyükkel és betekintést nyerhetnek az egyes munkafolyamatokba.

Aki esetleg a nap folyamán nem tud minden mestert meglátogatni, az se keseredjen el, mert 17 órakor a Romonyai Művelődési Ház Romonya, Béke u. 51. szám alatt személyesen találkozhat és beszélgethet a romonyai Nyitott Mester Porták valamennyi résztvevőjével. 

A kötetlen beszélgetést program követi:

Néhány látogatható porta Romonyán:

Varga Franciska üvegművész Romonya Béke u 13. szombaton 21-én, és vasárnap 22-én is NYITVA 10:00-16:00

Dunavölgyi Judit textil tervező iparművész Romonya, Rákóczi utca 8. Egyedi női öltözékeket kiegészítőket készít és a termékei között megtalálhatóak táskák, sálak, ékszerek, melyek többsége saját festésű.

Gyuricza család levendulása Romonya, Szedres utca 2. A dombtetőn kialakított levendulást 2021 novemberében telepítették, közel 1600 fiatal, francia levendulát rejt, melynek lila virágából idén illóolajat készítenek.

Keresztes Levente fafaragó Romonya Jókai utca 6. Kopjafák, székelykapuk és a népi faragott motívumos fali képek készítése mellett díszített ácsszerkezeteket készít.

Lantos Ádám és Gabriele Lana méhész Romonya, Rákóczi u. 11. Fő tevékenységi körük a méhészet és a különböző növényfajták, variációk gyűjtése. Jelenleg 40 méhkaptáruk, illetve növények terén több, mint 1000 paradicsom és megközelítőleg 100 paprika illetve chilifajtájuk van más növényekkel egyetemben. Ezen felül a kerámiakészítés, szappan- és krémkészítés, famegmunkálás és ásványi ékszerkészítés területén is gyűjtik a tapasztalataikat.

Turós Jánosné Irénke néni: kötés, horgolás, Turósné Görgei Magdolna: könyvszobrok, babák, Turós János: mézeskalács Romonya, Béke u. 38.

Fáy Tímea & Péterfia Zoltán: Hogyan építsünk vályogházat? Romonya, Avar dűlő 372.

Gál Erzsébet festő a Romonyai Művelődési házban tart a bemutatóm. Romonya, Béke u. 51. Lerzsi, több alkotásával is díjat nyert, és Romonyán a ravatalozó épületét, valamint a volt családi házát is díszítette seccoval.

A romonyai Nyitott Mester Porták rendezvényről részletes információkat talál a Romonyai Német Nemzetiségű Önkormányzat közösségi oldalán:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100064555907901

Kiemelt fotónk forrása: wikimedia.org