Évente 600 milliárd forintot lakóházak szigetelésére, fűtéskorszerűsítésre, napelemek telepítésére kellene a költségvetésben elkülöníteni, ebből százezer lakást lehetne korszerűsíteni – közölte Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke online sajtótájékoztatón szombaton.    

Schmuck Erzsébet az országjárás keretében az ózdi piac előtt tartott, a Facebook-oldalán élőben közvetített sajtótájékoztatón azt mondta, a hazai költségvetési ráfordítást ki lehetne egészíteni uniós forrásokkal.    

„Ez lenne a valódi rezsicsökkentés”, ezzel függetlenedni lehetne az orosz gáztól és kőolajtól, és csökkenthető lenne a fával tüzelés mértéke. Az LMP már korábban is javasolta ezt a programot, de most ismét felszólítják a kormányt ennek elindítására – húzta alá.    

Schmuck Erzsébet elmondta, fogadóórát tartott a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Ózdon, ahol sokan küzdenek megélhetési gondokkal. A fiatalok elmennek a városból, mert nincs megfelelő munkalehetőség; a környék összeszerelő-üzemeiben nagyon alacsonyak a munkabérek. A nyugdíjasok arra panaszkodnak, hogy alacsonyak a nyugdíjak, az élelmiszerárak drasztikus emelkedése miatt a hónap végén már sokszor gondot jelent a főzés – tette hozzá.     

Sokan fűtenek fával, de mivel annak is 40-45 ezer forint az ára köbméterenként, sokan nem tudják megfizetni, így „mindent eltüzelnek, ami a kezük ügyébe kerül”. Emiatt Ózdon nagyon magas a levegő szennyezettsége, meghaladja a határértéket – közölte az LMP társelnöke.

Forrás: mti.hu