Lemondott Grzegorz Kaszak lengyel püspök a délnyugat-lengyelországi Sosnowiec egyházmegye éléről. A Vatikán nem indokolta a püspök döntését, de az egyházmegye papja ellen büntetőeljárás indult – írja The Guardian.

Az egyházmegye azután került reflektorfénybe, hogy egyik papja ellen büntetőeljárás indult, mert állítólag orgiát szervezett a lakásában egy férfi szexmunkás részvételével. A lengyel média arról számolt be, hogy a szexparti egyik résztvevője összeesett, miután túladagolta magát merevedési zavar elleni tablettákkal.

A papot azzal gyanúsítják, hogy ezt követően megpróbálta megakadályozni, hogy a mentők belépjenek a lakásba.

Nem ez volt az első olyan eset, amely az egyházmegye papjait érintette, és amely címlapokra került. 2010-ben egy rektor dulakodásba keveredett egy melegklubban, 2023 márciusában pedig egy 26 éves diakónus holttestét találták meg, sérülései emberölésre utaltak. Az ügyészség szerint egy 40 éves pap ölte meg, aki aztán öngyilkos lesz.

Kaszak keddi nyilatkozatában azt mondta, hogy szeptember 29-én kelt levelében kérte a pápát, hogy engedje lemondani. Köszönetet mondott egyházmegyéje papjainak és apácáinak, és arra kért mindenkit, hogy bocsássa meg emberi korlátait. Kaszakot 2009-ben nevezte ki püspökké az akkori pápa, XVI. Benedek.