Az Alkotmánybírósághoz fordul az LMP, mert elfogadhatatlannak tartja a legújabb kormányrendelet-módosítást, amely az aligai magaspartot is érinti – közölte Szendefy Mária, a párt országos elnökségének tagja szombati online sajtótájékoztatóján.    

Az ellenzéki politikus azt mondta, „kikerültegy kormányrendelet-módosítás a nemzetgazdaságilag kiemelt beruházásokról, és ennek értelmében az aligai magaspartra már nemcsak szállodát, de lakópartot is lehet építeni.  

Kiemelte, hogy a beruházás szerintük veszélyeztetné a magaspart geológiai egységét, továbbá a módosítás ellentétes az eredeti 2006-os rendelkezéssel, az egészséges környezethez való joggal és a jogállamiság alapelvével is.    

Szólt arról is, hogy a kikötőnél elbontották a köztulajdonban lévő földszárat, és az új felépítmény magántulajdonba kerül, a környező utakat már korábban kivették a közhasználatból.    

Szendefy Mária közölte: egyértelmű, hogy a módosítással elsődlegesen a befektető érdeke érvényesül a társadalmi érdekekkel szemben, ezért az LMP – Magyarország Zöld Pártja az Alkotmánybírósághoz fordul, normakontrollt kezdeményez a kormányrendelet megtámadására.     

Hozzátette, egy ilyen beadványhoz 50 képviselő aláírása szükséges; bíznak abban, hogy az ellenzéki pártok kivétel nélkül támogatni fogják beadványukat, mert „a magánérdek nem előzheti a közérdeket”.

Forrás: mti.hu