Farkas Franciska, szabadúszó színész és dráma pedagógus tegnap a közösségi oldalán számolt be arról a szomorú tényről, hogy a legújabb filmje kapcsán tartott közönségtalálkozón járt Pécsett, ahol aztán annyira eldurvultak az események, hogy végül a nézők állították le a műsort. – írta meg írásában az index.hu.

Facebook-oldalán tett egy hosszú bejegyzést közzé a színésznő, amelyben arról írt, hogy a pécsi közönségtalálkozón a beszélgetés moderátora, Balogh Róbert író – miután 20 percet késett, és kiderült, hogy a találkozó apropóját adó, Sopsits Áprád által készített Mellékszereplők című filmet sem látta – folyamatosan sértegette, provokálta Farkas Franciskát.

A színésznő elmondása szerint a kérdező érkezéséig teljesen egyedül ült a színpadon és önállóan, saját ötletből beszélgetett a nézőkkel, ezek után a moderátor első kérdése az volt Farkas Franciskához, hogy színésznőnek tartja-e magát. 

Ezt a faramuci kérdést pedig sértegető és lenéző, lesajnáló mondatok követtek, amelyekkel folyamatosan provokálta és bántotta a fiatal színésznőt, például olyan kérdésekkel, hogy:

 »Téged a magyar emberek elfogadnak?« 

Farkas Franciska szerint a moderátor viselkedése végig rasszista, rosszindulatú és korlátolt volt, írta oldalán a színésznő.

Ahogy azt Franciska írta, egy darabig állta a sarat és bírta a sértéseket, igyekezett tartani magát, mivel az eseményen a pécsi Gandhi Gimnázium diákjai is részt vettek, és ő azt akarta, hogy lássák, „hogyan kell türelmesen, nyitottan és intelligensen reagálni egy teljesen egyértelműen rasszista és kirekesztő szituációban”.

Farkas Franciska a közösségi oldalon tett bejegyzésében megjegyezte, hogy a végére egészen elfajult a dolog:

 „már olyan szinten volt bántó a moderátor, hogy a nézők felálltak, és elkezdtek bekiabálni, és leállították az egészet”.

A színésznő a Facebook bejegyzésében a történtek leírása után azt is megjegyezte, hogy a Kultik Pécs – Uránia mozi vezetősége később elnézést kért tőle, és elhatárolódtak a moderátortól. 

„Számomra azért volt ez nagyon érdekes, mert sajnos nem sokszor történt meg, hogy egy emberként álltak ki mellettem, vagy akárki mellett, egy egyértelműen igazságtalan helyzetben. De ez az eset megmutatta, hogy bár vannak még korlátolt újságírók, akik moderálni merészelnek, de vannak bátor emberek, akik képesek kiállni és összefogni, akiknek az igazságérzetük még a helyén van!!” – vonta le a tanulságot az esetről Farkas Franciska színésznő.

A sajnálatos esetre Balogh Róbert reagált is a közösségi oldalán. Félreértések sorozata az egész. A kérdés az, hogy mind ez a sok blamász, hogy történhet meg egy ilyen, színvonalas, igényes, modern, kulturális rendezvényen.