Mindenszentek idején minden évben keresetté válik a krizantém, amely napjainkra a dísznövény-nemesítők évszázados munkájának köszönhetően változatos pompájában várja az őket megvásárló emlékezőket.

A krizantém, vagy más néven margitvirág (Chrysanthemum) a krizantém (Chrysanthemum) növénynemzetség őszirózsafélék (Asteraceae) családjába tartozik.

Napjainkra ez a számos színben és változatban létező virág egyre inkább kitör a temetői virág szerepből, bár november 1-én így is a legkeresettebb a virágboltokban.

Viszont egyre többen próbálnak megbirkózni az otthoni nevelésével. Jó tudni, hogy a krizantém nem bírja a magas nyári hőmérséklet, főképpen nem a 30 oC felettit. A magas hőmérséklet veszélyezteti a növény egészségét, befolyásolja a virágok fejlődését és segíti a károsítók megjelenését.

A krizantém vízigényes, kedveli a sok vizet, ezért tartsuk mindig kissé nyirkosan a földjét. Öntözése reggel vagy estefele a legideálisabb. Tavasztól rendszeresen öntözzük az időjárás és a talaja vízmegtartó képességének függvényében.

A krizantém bokros formáját nevelhetjük cserépben is. Ma már egyre több cserepes nevelésre fajtákat szerezhetünk be. Ezeknél a fajtáknál fontos, hogy a virágzás után távolítsuk el az elnyílt virágokat, télen pedig pincébe vagy garázsbna 4-6 oC-on teleltessük át a töveket.

A krizantém virágait november elején használjuk fel, ilyenkor a szárait visszametszhetjük a talaj szintje felett 5 cm-re, mikor is arra azért ügyeljünk, hogy a metszés után 3-4 nappal ne csökkenjen 0 oC alá a hőmérséklet, különben a növényünk könnyen kifagyhat. A virág fagyvédelme védelme érdekében a talajra terítsünk szét egy réteg talajtakaró anyagot, mulcsot, fűkaszálékot, lombot, ügyelve arra, hogy közvetlenül a növény tövénél ne halmozzuk a takaróanyagot túl magasra, tömöttre, mert ez rothadást okozhat.

A virág szaporítása során jó tudni, hogy a  krizantémot akár hajtásdugványozással is szaporíthatjuk. Ebben az esetben az 5-6 cm-es dugványokat május és július között ültessük ki napos helyre, tápanyagban dús földbe. Növekedési ideje alatt öntözzük bőségesen, trágyázzuk vagy tápoldatozzuk, és kétszer-háromszor csípjük vissza. A legkönnyebben viszont természetesen tőosztással szaporítható a krizantém, ezzel a módszerrel a szaporítás mellett a többéves növények fiatalítását is meg tudjuk oldani.

Ön tudta? A krizantém virágának nagysága egy ügyes trükkel bizonyos mértékben befolyásolható. Ahhoz, hogy a virág méretét növelni tudjuk, hagyjuk meg a növény fő hajtásának a csúcsán megjelenő virágbimbók közül a legfejlettebbet, de a többit egyszerűen csak csípjük le mellőle. A beavatkozásnak köszönhetően a virágunk akár hatalmas nagyra is feje fejlődhet.

Forrás: agroforum.hu