A tavaszi mezők messziről is megcsodálható szépsége a mezei zsálya, de a sokféle zsályafaj közül az emberi szervezet gyógyítására legalkalmasabb az orvosi zsálya. Az orvosi zsálya latin neve a salvere vagyis megőrizni szóból ered, ami arra utal, hogy minden betegséget gyógyít.

Az orvosi zsálya ezüstös színű, bársonyos leveleivel, ibolyakék virágaival a kertek díszei is, de gyógynövényként az egész világon elterjedt. A méhészek is szívesen ültetik a kaptárak közelébe, mert kiváló „méhlegelő”.

Nézzük csak, hogy milyen kiváló élettani hatással bír az orvosi zsálya:

Az orvosi zsálya levelei olyan illóolajokat tartalmaznak, melyeknek antibakteriális és fertőtlenítő hatásuk van, továbbá meg tudják gátolni a gombák, vírusok és baktériumok elszaporodását. Találhatunk még benne különféle, olyan flavonoidokat, keserűanyagokat és tanninokat, amelyeknek fontos szerepük van egészségünk megőrzésében. Ugyanis a felsorolt hatóanyagoknak hála, általuk könnyebben oldódik fel a váladék, az erek pedig összeszűkülnek, így előbb áll el egy esetleges vérzés.

A zsályatea a légutak gyulladása esetén közismert és közkedvelt házi csodaszer, amit számos légúti megbetegedés esetén, így például nátha vagy influenzaszerű fertőzések alkalmával rendszeresen szokták alkalmazni.

Hála a zsálya antibakteriális tulajdonságának, teája képes enyhíteni a torokfájáson, és többek közt a garat vagy a mandulák gyulladásán is. Miközben hatékonyan lép fel a kórokozókkal szemben, és még a váladékot is feloldja, így a köhögés és a rekedtség sokkal gyorsabban elmúlik.

Enyhe emésztési problémák

Emésztési problémák esetén is bátran alkalmazható az orvosi zsálya, hiszen az egyik legjobb gyógynövény a gyomor- és bélrendszer számára. Teája enyhíti a gyomorgörcsöket, a gyomorégést, csökkenti a teltségérzetet, a puffadást. Nagyon sok konyhában pontosan ezért alkalmazzák fűszerként a húsok sütésekor.

A kellemetlenné váló túlzott verejtékezés esetén is bevethető a zsályatea, mert szabályozni tudja a test hőmérsékletét, és így a túlzott verejtékezést, túlzott izzadást is képes jelentősen csökkenti.

A hölgyek mentsvára a változó korban, hiszen ilyenkor a túlzott verejtékezés egy nagyon is gyakori gond, és mivel a zsálya nyugtató és görcsoldó hatást is kifejt, így a menstruációs görcsökön is képes enyhíteni.

Nyugtató hatásával nem csak a stresszt és mentális feszültségeket képes csökkenteni, de rendszeres fogyasztásával segítjük a koncentrációnk és az emlékezőképességünk megőrzését.

Eddig a belső alkalmazásról szóltam, de az orvosi zsályát külsőleg is alkalmazhatjuk a könnyebb bőrgyulladások és rovarcsípések esetén, nyugtató hatásának hála. stresszt és.

Ilyen sok és kiváló tulajdonság mellett is el kell mondani, hogy a jóból is megárthat a sok. Az orvosi zsálya fogyasztását is csak mértékkel! Ne vigyük túlzásba a használatát, a napi mennyiség ne legyen több 15 grammnál. Ennél nagyobb mennyiség esetében már túladagolásról kell beszélnünk.

Mint minden gyógynövénykúra esetében, így az orvosi zsályatea fogyasztásánál is vegyük figyelembe, hogy néha tartsunk egy hosszabb szünetet, amikor bizonyos ideig nem viszünk be a szervezetünkben zsályát.

A gyógynövény erős hatásai miatt a zsályatea miatt fogyasztása nem ajánlott gyerekeknek, várandós és szoptatós anyukáknak.