Az ősz végén, tél elején fokozatosan csökken a friss gyümölcsök kínálata a piacokon. Ilyenkor kerül elő a kamrából az alma és a körte. Az alma az orvost távol tartja. A körte pedig az egészséges étrend egyik elmaradhatatlan szereplője, mivel rendkívül gazdag antioxidánsokban, flavonoidokban, és tápanyagokban.

Miért is nevezhetjük szupergyümölcsnek? Azért, mert egy átlagos méretűnek számító, 178 grammos körtében 101 kalória, 27 gramm szénhidrát – ezen belül 17 gramm cukor és 6 gramm rost – és 1 gramm protein található. Egy ilyen közepes méretű körte elfogyasztásával biztosíthatjuk napi C-vitamin-szükségletünk 12 és K-vitamin szükségletünk 10 százalékát, káliumszükségletünk 6 százalékát, valamint kisebb mennyiségeket juttatunk szervezetünkbe kalciumból, vasból, magnéziumból, riboflavinból, folsavból és B-6 vitaminból. A körte tartalmaz ezen kívül karotenoidokat, flavonolokat és a vörösebb héjú körték antocianinokat is.
Tanulmányok bizonyítják a tényt, hogy a körte rendszeres fogyasztása csökkenti az elhízást, a cukorbetegséget és a szívroham esélyét.

Ezek után nézzük a körte néhány fontos élettani hatását:

A körte magas rosttartalmával csökkenti az elhízás veszélyét. Az ideális testsúly megtartása nem csak esztétikai előny. Számos tanulmány mutat rá, hogy a megfelelő mennyiségű rostbevitellel csökkenthető a vérnyomás és a koleszterinszint, egyensúlyban tartható a vércukor. A rostban gazdag étrend befolyásolja az immunrendszer működését, csökkenti a gyulladások előfordulását.

Találhatunk a körtében fehérjét, gyümölcscukrot, 3,1% rostot és mindössze 0,1% növényi zsírt. Cukorból többfélét is tartalmaz: dextrózt, fruktózt, laktózt, maltózt, szacharózt. Számos ásványi anyaghoz jutunk fogyasztásakor. Például kalciumhoz, káliumhoz, nátriumhoz, foszforhoz, magnéziumhoz, vashoz, bórhoz, fluorhoz, cinkhez, rézhez, mangánhoz, szelénhez. Vitamintartalma sem elhanyagolható, mert bőségesen található benne A vitamin, és B1, B2, B3, B5, B6 vitamin. Mindezek mellett még C, K, E, J vitamin tartalma is jelentős. Ha ez még nem győzte meg, akkor a béta-karotin, lutein és zeaxantin, aszparagin- és glutaminsav tartalma meggyőzi a körte evés mellett.

A körtében található vitaminokkal és ásványi anyagokkal küzdhetünk a rák ellen. Egy átlagos méretű körte a napi C vitamin szükséglet 11 %-át fedezi. A szervezetünk réz szükségletének pedig a 9 %-át. Legértékesebb tulajdonsága mégis a magas rosttartalma, ami kifejezetten jót tesz a szívnek. Rostja csökkenti a koleszterinszintet, mivel megköti az epesavat, és kihajtja azt az emberi szervezetből. Nem csak ezzel óvja a szívünket, hanem kvercetin tartalmával is, mert ez az antioxidáns mérsékli a vérnyomást, ami egyben csökkenti a stroke esélyét is.

Jó hír az allergiásoknak, hogy a körte fogyasztása nem vált ki allergiás reakciót. Több tudós is egyetért abban, hogy a körte egy hipoallergén gyümölcs!

A körtének alacsony glikémiás indexe miatt a cukorbetegséggel küzdők kedvelt csemegéje. Gazdag rosttartalma miatt a szervezet csak lassan emészti meg a körtében található tápanyagokat, fogyasztásával nem ugrik meg a vércukorszint a szervezetünkben. Pedig édes íze jelentősen csökkentheti a diabetesben szenvedők édesség utáni vágyakozását.

Javasolt hát, hogy a körte legyen a mindennapi étrendünk kedvelt csemegéje, hogy megőrizzük vele egészségünket. Frissen, nyersen a legfinomabb, de változatosan elkészíthető a konyhában akár levesnek, főzeléknek, köretnek, desszertnek egyaránt.