Napra pontosan 15 éve történt a Formula 1 történetének egyik legdrámaibb végjátéka, mely Lewis Hamilton első bajnoki címéhez vezetett: a 2008-as Brazil Nagydíj. Azt hiszem, ez az a futam, amit ha valaki látott, akkor biztosan sosem felejti el.

Egy 5. hely is elég volt…

A verseny kezdete előtt Hamiltonnak 7 pont előnye volt Felipe Massával szemben, így akár egy 5. hely elég lehetett neki a bajnoki cím megszerzéséhez. Ennek megfelelően a McLaren egy kissé lefojtott motorral küldte versenybe Hamiltont, egyértelműen azzal a céllal, hogy elkerüljék a technikai hibákat és a meglévő előnyből valamennyit megőrizzenek.

Az időmérő nem alakult rosszul Hamiltonnak, mert bár Massa megnyerte azt, a brit versenyző egy jól megtankolt autóval elérte a 4. helyet, ami, ha megőrzi, elegendő a bajnoki címhez.

A kezdeti eső…

A futam előtti eső ugyanakkor kicsit megtréfálta a versenyzőket, majd a pálya felszáradásakor a McLaren az indokoltnál lényegesen később hívta ki Hamiltont száraz gumikért. Ennek következtében több versenyző – köztük Vettel, Alonso és Fisichella is – megelőzte őt, ráadásul a félig vizes pályán csak nehezen tudott túllépni az akkor tökutolsó Force India versenyzőjén Hamilton. Ezt követően azonban elkezdett gyorsabb köröket menni, majd miután mindenki teljesítette az utolsó tervezett kiállását, Hamilton visszaállt a negyedik helyre.

Felzárkózás, majd újabb eső

Ekkor úgy tűnt, eldőlt a világbajnokság, ám az utolsó körökben eleredő eső megint megnehezítette Hamilton dolgát. Egyrészt azért, mert a Toyotás Timo Glock úgy döntött, megkockáztatja a száraz pályás gumikon maradást és ezzel Hamilton elé került, másrészt, mert a vizes pályán Sebastian Vettel tempója felgyorsult és támadni kezdte Hamiltont. Sőt, 3 körrel a vége előtt a német versenyző kihasználta, hogy Robert Kubica visszavette a körét és ezzel megzavarta Hamiltont, és ő is elment mellette.

A drámai végjáték

Az utolsó 3 körben Hamilton kétségbeesetten próbálta visszavenni Vetteltől a pozíciót, ám nehezen tudta csak tartani a lépést a német versenyzővel. Felipe Massa megnyerte a futamot és úgy nézett ki, hogy ő lesz 2008 világbajnoka. Ám a verseny tartogatott még egy drámát: az utolsó másfél körre olyan intenzitásúvá vált az eső, hogy száraz pályás gumikkal már alig lehetett pályán tartani az autót. Emiatt Timo Glock tempója drasztikusan visszaesett, és 2 kanyarral a futam vége előtt Hamilton megelőzte őt. Ezzel visszaszerezte az 5. helyet, ami elég volt a bajnoki cím elnyeréséhez.

Noha Hamilton megnyerte a 2008-as bajnoki címet, picit azért aggódhat amiatt, hogy megtarthatja-e: ugyanis – ahogyan arról korábban is írtunk – a szingapúri crashgate botrány és Bernie Ecclestone év eleji nyilatkozata után Felipe Massa úgy döntött, jogi útra tereli az ügyet és megpróbálja bíróság előtt elérni, hogy a 2008-as végeredményt módosítsák.

Borítókép forrása: motorsport.com