Embercsempészet gyanújával egy szervezett bűnözői csoport hét tagját fogták el a szerbiai rendőrök pénteken – közölte a szerb belügyminisztérium.

    A tájékoztatás szerint a rendőrség több hónapos nyomozás eredményeként pénteken Szabadkán és Belgrádban fogta el a férfiakat, akik a gyanú szerint április és július között több tucat illegális bevándorlónak segítettek átjutni a szerb-magyar határon. Illetve segítettek bejutni az Európai Unióba fejenként 2350 euróért (896 ezer forint).
    A szerb belügyminisztérium munkatársai emellett csütörtökön 738 migránst fogtak el az ország északi és keleti részén. A rendőrségnek nem ez volt az első nagyszabású akciója, amelyet azután indítottak, hogy a múlt héten három halálos áldozatot követelő fegyveres leszámolás tört ki migránsok között a magyar határ melletti Horgoson.


    Az akció keretében több mint ötezer járművet és 32 házat vizsgáltak át, számos útlevelet és más személyes dokumentumot találtak.
    A belügyminiszter közölte: a rendőrség addig nem nyugszik, amíg fel nem kutatja az összes olyan migránst, aki részt vett az incidensekben, lövöldözésekben és bűncselekményekben, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy visszaszorítsák az illegális bevándorlást.
    A migrációs válság tetőpontján, 2015-ben körülbelül egymillió illegális bevándorló haladt át az úgynevezett nyugat-balkáni útvonalon, amelynek Szerbia is része. Hivatalos adatok szerint az illegális bevándorlás legnépszerűbb útvonala még mindig a nyugat-balkáni szárazföldi út.
    Mivel a szerb hatóságok nem toloncolják ki azokat, akiket elfognak, csupán az ország északi határától a déli határig szállítják őket vissza, a migránsok sok esetben újra útra kelnek. Néhány nappal később elérik a magyar határt, ahol ismét megkísérelnek bejutni az Európai Unióba.

Forrás: MTI