Özbas Szofi a bronzéremért küzdhet, Szegedi Dániel pedig hetedik lett szombaton a Montpellier-ben zajló olimpiai kvalifikációs cselgáncs Európa-bajnokságon.   

A májusban Dohában világbajnoki bronzérmes Özbas Szofi a 63 kilogrammos vigaszágon az egyik legnehezebb ellenfelet kapta a kétszeres olimpiai, hatszoros világ- és ötszörös Európa-bajnok Clarisse Agnegnenou személyében. A hazai közönség előtt szereplő klasszis augusztusban megverte Özbast a budapesti Mesterek Kupáján.    

Második csatájuk teljesen kiegyenlített meccset hozott, de hiába rángatták egymást, értékelt akció nyolc és fél (!) percig nem született. Ekkor az Atomerőmű SE 22 éves sportolója – aki frissebbnek tűnt a súlycsoport sztárjánál – egy horogdobással földre vitte ellenfelét, és ipponnal nyert. A bronzcsatában a hét World Tour-éremnél tartó lengyel Angelika Szymanska vár rá, akitől kikapott eddigi két találkozójukon.        

A 73 kilós Szegedi Dániel bokasérülés szenvedett első felnőtt Eb-negyeddöntőjében, melyet háromszoros vb-harmadik és kétszeres Európa-bajnok azeri Hidayet Heydarovval szemben vesztett el. A junior Eb-bronzérmes magyar csak az egészségügyi személyzet támogatásával, bicegve tudta elhagyni a tatamit, a vigaszágra pedig kissé nehezen mozogva, bekötözött lábbal állt ki. Ennek megfelelően nem tudott komoly ellenállást kifejteni a 2021-ben Eb-aranyérmes koszovói Akil Gjakova ellen, aki egy belső comb- és egy válldobást is végrehajtott rajta, és a második vazaarija már ippont ért. A Budaörsi JC 21 éves sportolója így hetedik lett.

A 63 kilogrammos Özbas Szofi ötödik lett szombaton a Montpellier-ben zajló olimpiai kvalifikációs cselgáncs Európa-bajnokságon. 

A májusban Dohában világbajnoki bronzérmes magyar a harmadik helyért kiírt mérkőzésen a hét World Tour-éremnél tartó lengyel Angelika Szymanskával csapott össze, akitől kikapott eddigi két találkozójukon. 

 A harmadik csata 3 perc 40 másodpercig tartott, amikor az ellenfélnek sokadszorra sikerült földharcot kezdeményeznie, Braun Ákos szövetségi kapitány – aki versenyzőként világ- és Európa-bajnok volt – hiába kiabálta be, hogy „ne hagyd, hogy a hátadra fordítson”. Szymanska kedvenc technikájához, a karfeszítéshez folyamodott, amelyből már nem volt menekvés Özbas számára.   

Az Atomerőmű SE 22 éves sportolója így ötödik lett.   

Az Eb vasárnapi zárónapján magyar részről a 90 kilós Tóth Krisztián (MTK Budapest), a 100 kg-os Vég Zsombor (Ceglédi VSE) és +100 kg-ban Sipőcz Richárd (Széchenyi Egyetem SE) lép tatamira Montpellier-ben.

Forrás: mti.hu