A bájos vadmacska mozgását 2023. október 23-án rögzítették a Börzsönyben. A vadmacska szemtől szembe került a kamerával. – jelentette meg közösségi oldalán a videót a Duna-Ipoly Nemzeti Park.

Továbbra is jól érzi magát az elkerített projektterületen élő, fokozottan védett vadmacska (Felis silvestris). Kíváncsian szemléli a projekt során bevezetett monitoring eszközöket, valamint szívesen használja a 2019-ben a területre kihelyezett fekvő holtfát. Mióta 2022. szeptember 26-án megjelent kameráink előtt, rendszeresen jelen van a területen legalább két kifejlett egyed. 2023 nyarán két vadmacska kölyök is nevelkedett ezen a területen!

A börzsönyi vadmacska számára is kiemelten fontos, hogy megőrizzük a természetes, nagy kiterjedésű összefüggő erdőket. Fontos számukra, hogy az erdők változatos szerkezettel rendelkezzenek, ami nemcsak gazdag táplálkozó helyeket, de kiváló búvóhelyeket is nyújtanak a számukra.

A vadmacskák nehezen tűrik az erdő bolygatását, a zavarást, például az illegális technikai sportokat az élőhelyük, az erdők területén. A faj fennmaradásának további veszélyeztető tényezője az erdők feldarabolódása, valamint a kivadult házimacskák.

A vadmacskák számára a házimacskák nemcsak a faj genetikai elszegényedése miatt veszélyesek, hanem versengenek a táplálékért és a legjobb búvóhelyekért, valamint betegségeket adhatnak át a vadmacskáknak. – olvasható a Duna-Ipoly Nemzeti Park Facebook oldalán a területükön élő vadmacskáról.