István, a király junior címmel a Magyar Állami Operaház Gyermekkara és a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékeinek előadásában mutatják be szombaton az Eiffel Műhelyházban . A rendező Feke Pál.

    A jogtulajdonos Zikkurat Színpadi Ügynökség 2019-ben, a Magyar Állami Operaház Gyermekkarának közreműködésével István, a király iskolába megy címmel hirdetett versenyt diákoknak. Ebből született koncertszínházi produkció 2022 nyarán.
    Feke Pál a tavaly amatőr gyerekekkel készített produkciót adaptálta az Opera ifjúsági együtteseire. A látványos fény- és hanghatásokkal kísért darab az Eiffel Műhelyház Bánffy színpadán kibővített nézőtérrel várja a közönséget. Az eredeti mű szinte minden dalát felvonultatja, leszámítva azt a néhány számot, amelynek előadása az alkotók meglátása szerint nem volna helyénvaló 18 éven aluli fiatalok részéről.
    A produkcióban több mint 70 fiatal: 36 gyermekkari tag és 28 balettnövendék, valamint a darab szólistái vesznek részt.
    A produkció zenei vezetője Hajzer Nikolett, a Magyar Állami Operaház Gyermekkarának karigazgatója. A darab tömegjeleneteiben mind a gyermekkarosok, mind pedig a balettnövendékek énekelnek. Mindkét együttes tagjai igen összetett koreográfiákat sajátítottak el Kovács Dénes és asszisztense, Rafai-Vetési Adrienn, a Magyar Nemzeti Balettintézet balettmestereinek betanításában.


    A szombati bemutató után november 12-én, 18-án, 19-én és 26-án lesz még látható az István, a király junior, amely – mint rámutatnak –  jól illeszkedik azon ifjúsági előadások sorába. Az elmúlt két évben hasonló koprodukcióban született meg a János vitézke,  A makrancos királylány című Szőnyi Erzsébet-gyermekopera, valamint a KisHattyúk tava és KisCsipke című balettdarab.
    Az István, a király junior a Zikkurat Színpadi Ügynökség és a Magyar Állami Operaház második együttműködése. 2020 őszén, Szörényi Levente 75. születésnapja alkalmából Szinetár Miklós rendezésében mutatta be az Erkel Színház az István, a király szimfonikus változatát Gyöngyösi Levente átiratában, operaénekesek előadásában. A produkció, amelyben a Magyar Állami Operaház Gyermekkara ugyancsak közreműködik, legutóbb idén tavasszal, a darab 40 éves jubileumán az Operaházban volt látható, és legközelebb 2024 májusában tűzik műsorra az Erkel Színházban.

Forrás: MTI