Kémhatás címmel indít podcastot az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára (ÁBTL), melyben szakemberek mutatják be az 1945 és 1990 közötti államvédelmi hatóságokat, kémhistóriákat, ügynöksztorikat, beszervezéseket – tudatta Szecsey István, az intézmény sajtófőnöke közleményben csütörtökön az MTI-vel.

    A podcastokban többek között foglalkoznak az ügynöklisták nyilvánosságával, az ÁBTL állományának összetételével, illetve, hogy abból mit ismerhetnek meg az érdeklődők. Továbbá, hogy kelet-európai országok miként dolgozzák fel a titkosszolgálati múltat.
    „Operatív eszközök nélkül beszélünk majd operatív dolgokról” – áll a közleményben.
    A kéthetente jelentkező podcast első, Ügynökök, besúgók és hálózati személyek című epizódjában Cseh Gergő Bendegúz, az ÁBTL főigazgatója és Takács Tibor történész beszélget az ügynökkérdésről.
    November második felében indul a Zavarkeltés című adás, ahol a műsorvezető, Pócs Nándor meghívott vendégeivel a Kádár-korszak egy-egy jellemző irodalmi alkotását, illetve az orosz irodalom jelentős, az elmúlt évszázad eseményeinek megértését segítő munkáit mutatja be.
    Az adások meghallgathatók a Levéltár Spotify-, Apple Podcast és Youtube-csatornáján, illetve hamarosan Google Podcastban is elérhető lesz.

forrás: MTI