A 4iG csoport 2028-ig 150 milliárd forint értékű mobil- és vezetékes hálózati beruházást valósít meg Magyarországon, amivel a jelenlegi gigabites szolgáltatási területéhez képest további 1,1 millió háztartásban teszi elérhetővé a gigabit képes hálózatot vezetékes vagy nagy kapacitású 5G vezeték nélküli technológiák használatával – olvasható a szándéknyilatkozatban, amelyet csütörtökön írt alá a kormány nevében Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter és Jászai Gellért, a 4iG Csoport elnöke. Erről a Mandiner számolt be.

A 4iG a mostani vállalásával hozzásegíti a kormányzatot ahhoz, hogy a nemzeti digitalizációs stratégia céljai már 2030 előtt teljesüljenek – írja az Index.

A fejlesztések révén a lakosság közel száz százaléka számára válik majd elérhetővé a szélessávú internet és a nagy felbontású televíziós szolgáltatások használata. Budapesten és az agglomerációban, a vármegye székhelyeken és a főközlekedési úthálózat mentén pedig legalább 1000 nagy kapacitású bázisállomás épül majd ki és teszi elérhetővé a legmodernebb 5G technológia használatát.

A kormány cserébe vállalta, hogy 2024. január 1-jétől megszünteti a hírközlési szolgáltatókat terhelő közműadót, valamint 2025-től megszűnik a szektort súlytó különadó is.