Néhány hét alatt két válságtanácskozást is összehívtak az újbudai Szent Imre Kórházban kialakult szakorvoshiány miatt, az intézmény nőgyógyászatán már olyan kevesen dolgoznak, hogy nem tudják ellátni az ügyeleteket – írja a Hvg360. A lap információi szerint az osztály dolgozói többször is jelezték, hogy nincsenek elegen a stabil működéshez, érdemi megoldás azonban egyelőre nem született az ügyben.

A napokban már odáig fajult a helyzet, hogy ügyeleti időben nem volt szülész-nőgyógyász az osztályon, így több beérkező pácienst is át kellett szállítani másik intézménybe. Az Országos Kórházi Főigazgatóság (Okfő) a Hvg360-nak megerősítette, hogy az intézmény „lemondta az akut esetek felvételét”, a „betegutak szervezéséről” pedig a bejelentés után az OMSZ gondoskodott.

„Az elmúlt hónapokban öt szülész-nőgyógyász szakorvos és hat rezidens egészségügyi szolgálati jogviszonya szűnt meg. Két szakorvos jelenleg a felmondási idejét tölti, két kollégánk pedig szülési szabadságra megy”

– válaszolta a lapnak az Okfő. A válasz szerint azóta is folyamatosak az egyeztetések, az ellátás biztosított, a problémát pedig helyettesítő szakorvosok átirányításával oldanák meg. Azt írták, a „a budapesti vezető kórházak támogató együttműködésükről biztosították” a Szent Imrét.

A Hvg360 forrásai szerint ugyanakkor hosszabb távon ezt nehéz lesz megoldani, több kórházban ugyanis épp annyi szakorvos dolgozik, amennyivel még működik az ellátás. A lap szerint olyan megoldás is felmerült a válságtanácskozásokon, hogy Szent Imre Kórház a jelenleginél kevesebb mint feleannyi ügyeletet lásson el, heti négy alkalommal máshova kéne irányítani a kismamákat, például a Szent János Kórházba. Itt azonban a férőhelyek korlátozott száma jelent problémát, és az is kérdéses, lesz-e kapacitás ennyivel több szülés levezetésére.

Tavaly ősszel a Szent Imre Kórház szülészeti osztályának 28 szakdolgozójából 14-en is beadták felmondásukat, nagy többségük azonban a felmondása idő alatt meggondolta magát. Akkor azért távoztak többen, mert a kórház szigorította a szülési szabályait, megszüntették a szülésznők munkaidőn túli szülőszobai jelenlétét.