A tegnapi nap során – szinte már napirend-szerűen – a Fidesz az LMP helyi irodája előtt tartott sajtótájékoztatót. Ebben Musch Zoltán, a párt önkormányzati képviselője azzal vádolta Keresztes László Lóránt országgyűlési képviselőt, hogy folyamatos hangulatkeltéssel elüldözi a városból a beruházókat, akik jól fizető munkahelyeket hoznának Pécsre.

A nemzet vízkincse nem szennyezhető

A képviselő a közösségi oldalán reagált a vádakra. Kiemelte, nem a beruházásokkal van a baj, hanem ezeknek a környezetre gyakorolt hatásával.

A pécsi FIDESZ sokszor bizonyította, hogy bármikor készek városunk érdekeit elárulni. Vitára alkalmatlanok, kérdésekre nem válaszolnak, legtöbbször csak a politikai bohóckodásra telik Önöktől. Ami visszatérő elem, az a HAZUGSÁG. – kezdte a képviselő – Ezt tették ma reggel is, amikor a pécsi irodám előtt felvonultak. Mi ugyanis fontosnak tartjuk, hogy a városba beruházások érkezzenek, új munkahelyek jöjjenek létre, de – Önökkel ellentétben – olyan üzemet nem akarunk Pécs legfontosabb vízbázisai mellett (!) látni, mely elszennyezheti a vízkincsünket. Önök készek lennének elzálogosítani gyermekeink jövőjét, de ezt NEM fogjuk hagyni, NEM fogják hagyni a pécsiek!

A Fidesz „10 pontja”

Ezután 10 pontban sorolta fel a Fidesz korábbi, város ellen hozott döntéseit:

– Önök 10 évet kaptak arra, hogy a városunk gazdaságát a „kormánnyal együttműködésben” (amiről most Csizmadia Képviselő Úr fizetett hirdetésben regél) „újraépítsék”: MEGBUKTAK!

– Amikor a válságok miatt egyre nehezebb helyzetbe került a város, NEM azért küzdöttek (most sem azért küzdenek), hogy többlet központi forrásokhoz jusson Pécs, hanem a források megszerzése ELLEN cselekszenek! Nézzük részletesen a tényeket:

– A FIDESZ hozott egy döntést, hogy az állam vonuljon ki a vidéki városok, így Pécs helyi tömegközlekedésének támogatásából. Magukra hagyták a pécsieket, megkárosították a várost, és ebben a helyi FIDESZ támogatta a kormányt.

– A kormánypárt idén június végén (is) NEMET mondott a helyi közlekedés fejlesztését célzó javaslataimra: 3 Mrd forintot indítványoztam a pécsi buszflotta fejlesztésére, és a tömegközlekedési feladatok támogatására. A FIDESZ ezt leszavazta, a pécsi helytartók támogatásával.

– A FIDESZ idén nyáron is NEMET mondott az általam beterjesztett indítványra, amely a városi víziközmű-hálózat fejlesztését célozta. Ennek kapcsán is 3 Mrd-os támogatásra szavaztak NEMMEL, ezt is elvették Pécstől.

– Baranya alsóbbrendű útjainak fejlesztésére is 3 Mrd-ot indítványoztam: erre is NEMET mondtak.

– 500 milliós többlettámogatást indítványoztam az egykori uránbánya hatásai miatti rekultivációs munkákhoz: ezt is LESZAVAZTÁK.

– Nemcsak tétlenül nézik, hogy a kormány egy ATOMTEMETŐT akar városunk nyugati határaitól néhány km-re telepíteni, de idén nyáron LESZAVAZTÁK a javaslatomat, ami megvonta volna a forrásokat a projekt végrehajtásától.

– Szolgai módon asszisztáltak ahhoz, hogy a több ezer pécsi családnak megélhetést biztosító PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEMET, annak teljes vagyonával, a városénál is nagyobb költségvetésével FIDESZES kurátorok irányítása alá helyezzék. A helyi FIDESZ támogatta a kormány gyalázatos döntését.

– Önöknek egy szava sincs ahhoz, hogy Orbán Viktor miniszterelnök szerint a hazai „uránvagyont” lehetne nukleáris fűtőelemekért felajánlani, miközben tudjuk, hogy egy új uránbánya gazdasági értelemben is kárt okozna, és óriási környezeti kockázatot jelentene.

A képviselő a végén arra kérte a Fidesz politikusait, hogy a közérdeket és a pécsiek érdekét, és ne a pártérdeket képviseljék a testületekben.

Nem az első eset

Nem ez volt az első alkalom, hogy a Fidesz-KDNP szövetség valamelyik tagja a pécsi LMP-iroda előtt tart sajtótájékoztatót. Dr. Kamarás Péter, a KDNP képviselője több alkalommal tette ezt, egyszer pedig a KDNP ifjúsági csapatának a vezetője, Matheovits László próbálta kritikával illetni a pártot. Utóbbi viszont csúfos kudarcba fulladt, miután az éppen az irodában tartózkodó országgyűlési képviselő kiment és személyesen reagált a támadásra.