Befejezte a termelést Magyarország egyetlen műtrágyagyártó vállalata, a Nitrogénművek – mondta el az Agrárszektornak Bige László elnök-vezérigazgató, a vállalat tulajdonosa.

Az elnök-vezérigazgató szerint a júliusban megjelent, a széndioxid-kvóta kiosztására és eladására is adóterhet előíró rendelet olyan gazdasági környezetet teremtett, amelyben lehetetlen a többletköltség érvényesítése az árakban. Az így veszteségessé váló gyártást a cég nem vállalja.

A Nitrogénművek már november 6-tól leállt, a nyilvánosan elérhető adatok szerint csupán egy hónapra, ám most Bige László az Agrárszektornak megerősítette:

nem tervezik az újraindulást, a vállalat 93 év után befejezi a gyártói tevékenységét.

Bige László elmondta, a korábbi hírekkel ellentétben tehát a Nitrogénművek nem egy hónapra, hanem határozatlan időre állt le, sőt, az üzleti környezet drasztikus romlása miatt a vállalat nem tervezi az újraindulást, 93 év után befejezi a gyártói tevékenységét.

A tulajdonos elküldte az Agrárszektornak azt a szeptember elején kelt levelet is, amelyet Lantos Csaba energiaügyi és Nagy István agrárminiszternek írt azért, hogy felhívja a figyelmet a helyzetre.

A tárcavezetőknek írt levelet változtatás nélkül közölte az Agrárszektor.