Korábbi főszerkesztőnk Vági Márton 2023 májusától Máltán él és dolgozik, azonban közösségi oldalán rendszeresen foglalkozik magyarországi közéleti témákkal, így időről-időre megosztjuk egy-egy írását, mint véleménycikket.

Az alábbiakban Vági Márton írását változtatás nélkül közlöm:

Külföldre költözés, kisokos, segédlet, tapasztalat, minden hasonló.

Ugye a párommal hat hónapja Máltán élünk, hosszú-hosszú tervezés, tervezgetés eredménye volt, hogy külföldre költöztünk most pedig megpróbálok egy posztot írni arról, hogy ehhez mi kellett, hogyan zajlott, milyen kihívások vannak, és a többi és a többi.

Hallani bőven olyan történeteket, hogy valaki elment egy random országba majd ott szerzett egy munkát és boldogult, én ezt annyira nem javaslom vagy hát elég kockázatosnak érzem, személy szerint biztosan nem is csinálnám. Én még otthon pályáztam arra az állásra, amiben most is dolgozom, otthonról voltak az interjúim és miután felvettek és aláírtam a szerződésemet költöztem ki.

Ugyanezt javaslom, szerintem ez a biztosabb megoldás. Ugye a nyelvtudás az elengedhetetlen ha multinacionális környezetben kívánunk dolgozni akkor az angol az kötelező, viszont az én angolom sem tökéletes, valahol a közép és a felsőszint között mozoghat, hozzáteszem kb. senkinek sem tökéletes az angolja. Pláne az angoloknak.

Szóval, ha azon gondolkozol, hogy például Máltára költözz és nem jó az angolod akkor azt fejleszd először, a jó hír hogy egy intenzívebb nyelvtanfolyammal pár hónap alatt egész magas szintre el lehet jutni. Egyéb praktikák: mindent is angolul nézz, ha lehet angol felirattal (pro szint anélkül), olvass angolul, és ha vannak külföldi ismerőseid beszélgess velük minél többet – természetesen angolul.

Ha már elég jónak érzed az angolodat (kb. társalgási szint) akkor érdemes elkezdeni a munkákra való jelentkezést. Javaslom, először abban a szektorban kezdj, amivel otthon is foglalkozol. Ha tehát te marketinges vagy, akkor jelentkezz marketinges munkákra. Ha úgy nem sikerül bekerülnöd sehova, akkor lehet szétnézni más területeken is, az a tapasztalatom amúgy, hogy egy nagy multihoz bekerülni igazán nehéz, ha már az ember bent van a rendszerben, akkor ott rugalmasabb az átjárás.

Mondok egy példát: marketingesként akarsz elhelyezkedni de például külföldi munkatapasztalat hiánya miatt nem vesznek fel, ellenben a cégnél van egy adminisztratív vagy egy customer support pozi, ahová könnyebb bekerülni, kevesebb az elvárás azzal kapcsolatosan, akkor jelentkezz arra, kerülj be és pár hónap múlva jó eséllyel újra marketingesként dolgozhatsz majd annál a cégnél.

Személy szerint tehát csak akkor vágnék bele a költözésbe ha már van munkám, az én esetem is ugye így volt, kijöttem és rá néhány nappal már kezdtem is. Már csak azért is fontos ez mert a költözés elég sokba kerül ha pedig nem találsz kint munkát akkor azért na, valamiből élni kell. Ha van munkád, akkor viszont egy hónap után kapsz fizetést, onnantól kezdve anyagilag már sínen vagy. Addig viszont húzós tud lenni a történet, nagyjából 5000 eurót emésztett fel a költözés a mi esetünkben. Ugye kell repülőjegyet venni, kell pár napra szállás amíg nincs albérlet, ha pedig van albérlet akkor 1-2 havi kaució, ügynöki díj, plusz az első havi bérleti díj is költségként merül fel. Majd az első fizetésig is kell enni, meg vásárolni dolgokat. Mi ugye csak ketten vagyunk a párommal, nincs gyerekünk, ha lenne az vélhetően egy elég erős extra költség lett volna.

A jó hír, hogy megéri. Ha bekerülsz egy jó céghez tisztességes fizetésed lesz, olyan amiből nem lesz drága az amit otthon luxusnak gondoltál (életemben annyi lazacot nem ettem még, mint itt), a hónap végén nem kell nézned a naptárat hogy ugyan hány nap van még a fizetésig, fogsz tudni félretenni, meg úgy általában egy tisztességes életet élni. A beilleszkedés sem olyan nehéz, mint gondolná az ember én például már teljesen itthon érzem magamat itt, persze ez egyénfüggő.

Lényeg a lényeg, az én tanácsom az, hogy akkor indulj el a nagyvilágba, ha találtál munkát, törekedj arra, hogy a szakmádon belül helyezkedj el, ha viszont adódik a lehetőség – ahogy nekem is adódott – akkor azt ne hagyd ki, nem fogod megbánni. Ha végig olvastad a posztomat, akkor amúgy is gondolkozol a külföldre költözésen, ha itt vagy az oldalamon akkor jó eséllyel rühelled az otthoni folyamatokat, szóval csak biztatni tudlak, hogy legyél bátor és ragadd meg a lehetőséget!

Ha van bármilyen kérdésed tedd fel – ha tudok, segítek!

Forrás. Vági Márton