A szerda este megjelent kormányrendelet háromszorosára emelte az úgynevezett magisztrális gyógyszerek, vagyis a gyógyszertárban, helyben kikevert készítmények készítési díját. A Pintér Sándor belügyminiszter, mint egészségügyért felelős kormánytag által jegyzett 47/2023. (XI. 15.) BM rendelet értelmében az új díjszabás már tegnaptól, tehát 2023. november 16. csütörtöktől érvényben is van. – írta meg a telex.hu

A hír napvilágra kerülése után az elmúlt napokban azonnal nagy szakmai vita bontakozott is ki a magisztrális gyógyszerek körül, miután Novák Hunor gyerekorvos egy Facebook-bejegyzésben azt írta, hogy több gyógyszerész már eddig is anyagi okokból megtagadta az általa felírt, helyben elkészítendő gyógyszer elkészítését, miközben erre nem is lenne jogi lehetőségük.

Ezt az észrevételét pedig a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) is megerősítette neki.

A gyógyszer helybeni elkészítésének megtagadása mögött nem csak anyagi okok húzódnak meg. Mivel a szükséges alapanyagok sokszor nincsenek készleten, viszont a beszerzésük költséges, és a többségük csak nagy kiszerelésben érhetők el, és mivel csak nagyon ritkán van rájuk szükség, nagyrészt rajtuk marad, ami jelentős veszteséget jelent a gyógyszertárak számára.

A telex.hu teljes írását IDE kattintva olvashatja el.