Andrásfalvy Bertalan, antropológus, néprajzkutató, korábbi művelődési és közoktatási miniszter, 2023. november 17-én ünnepli 92. születésnapját.

Amellett, hogy rendszerváltó miniszterként és egyetemi tanárként is közismert, munkássága az amatőr és profi néptánc- és népzenei életben, a táncház mozgalomban is nagy tiszteletnek örvend.

Ő az egyik, vagy talán már az egyetlen élő néprajzkutató abból a nagy nemzedékből, akik nevét rendre olvashatjuk a néptáncos, népzenei archív gyűjtések jegyzőkönyvein, s akik útjára indították azt a szemléletváltást, amely elvezetett a Kárpát-medence néptánc kincsének mélyebb megismeréséhez, hagyományhű színpadi megformálásához.

Ez a szemléletváltás az Unesco szellemi kulturális örökség megőrzését célzó legjobb gyakorlatok regiszterében 2011 óta a szellemi kulturális örökség átörökítésének magyar modelljeként szereplő, idén 52. jubileumát ünneplő táncház mozgalom megszületése szempontjából is meghatározó volt.

2022-ben augusztus 20 tiszteletére a Magyar Érdemrend nagykeresztje polgári tagozat díjban részesült Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató, antropológus, amelyről a bahir.hu is beszámolt.

Pécs város díszpolgárát Péterffy Attila, Pécs polgármester a közösségi oldalán is köszöntötte.