Két évvel ezelőtt még Ju-jistuból barna övre vizsgázott, ma pedig a képességei maximumát a fekvésből felállás jelenti.

Dr Karsai Dániel közösségi oldalán írt állapotának romlásáról, melyet videóban is bemutat. Korábban már írtunk arról, hogy Dr. Karsai Dánielnél ügyvédnél tavaly diagnosztizáltak ALS-t. Ez a kegyetlen kór – amelyben Stephen Hawking is szenvedett – egy ún. moto-neuron betegség, mely az izmokat mozgató idegsejtek elsorvadásával jár. Majd fokozatos leépülést, végül a légzés leállásával halált okoz. A betegség utolsó szakaszában az ember gyakorlatilag egy vegetatív lényként él, mozgásképtelenül, gyakorlatilag csak lélegzésre képesen.

„A halállal való szembenézés kínkeserves, úgy is mondhatnám, nagyon szar dolog”

„A halállal való szembenézés kínkeserves, úgy is mondhatnám, nagyon szar dolog. Pontosan két éve, 2021. november 20-án vizsgáztam le Ju-jistuból barna övre. Ekkor, 44 évesen, fizikailag és mentálisan a csúcson voltam. Két évvel később, az ALS előrehaladott állapotában gyógytornázás közben a képességeim maximumát a fekvésből felállás jelenti.

A poszt végén található linken az övvizsgámból és a gyógytornából összevágott videó található. Tökéletesen látszik rajta, ez a betegség hogyan emészti fel az embert. A célom vele nem az önsajnáltatás, hanem minél teljesebb kép adása a helyzetről, amiben vagyok.

Vigyázat, megrázó képsorok következnek. Mondanám, hogy csak erős idegzetűeknek, de nem mondom. Az elmúlással ugyanis – remélhetőleg nem olyan keserves módon, mint nekem – mindenkinek szembe kell nézni, a “gyenge idegzetűeknek” is.

Szép napot mindenkinek!” -írta

Ezért az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult

Ezért az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, ahol november 28-án tárgyalni is fogják az ügyét. Karsai reméli, hogy az esete elindít egy párbeszédet, amely lehetővé teszi a későbbi jogszabály-változásokat is.