Az öt közül három magyar állampolgárságú túsz is abba a kategóriába esik, akiket szabadon engedhet a Hamász az ideiglenes gázai tűzszüneti megállapodás keretében – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Zürichben.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy öt, magyar állampolgársággal is rendelkező személyt tart fogva a terrorszervezet. Az ő kiszabadításukért az elmúlt időszakban mindent megtett a kormány. „Folyamatos a kapcsolattartás az illetékes izraeli munkacsoporttal, illetve a közvetítőként fontos szerepet játszó katari vezetéssel is” – tájékoztatott.

Ennek kapcsán közölte, hogy a nap folyamán is egyeztetett katari kollégájával, akinek háláját fejezte ki a következő napokban egyes túszok szabadon engedését lehetővé tevő fegyvernyugvás tető alá hozásában vállalt fellépése miatt. Szijjártó arra kérte a külügyi államminisztert, hogy továbbra is tegyenek meg mindent a magyar túszok mielőbbi kiszabadítása érdekében, és erről az illetékes biztosította is őt.

„A hírek világossá tették, hogy a túszok melyik csoportja számíthat a szabadulásra. Ebben a tekintetben három olyan, magyar állampolgársággal rendelkező túsz van, akik a nyilvánosságra hozott kategóriákba beleférnek. Őszintén reméljük, hogy lehetőleg mind a három az elbocsátottak között lesz”

– mondta. „Erre nézve egyelőre még semmilyen információval, semmilyen garanciával nem rendelkezünk” – tette hozzá.

A miniszter végül rámutatott, hogy az izraeli hatóságok sem a magyar kormánnyal, sem pedig a túszok családtagjaival nem közöltek még információkat. „Mindaddig, amíg nincsen mind az öt, magyar állampolgárságú túsz biztonságban, addig Magyarország követeli a Hamásztól a túszok szabadon bocsátását, a nemzetközi közösségtől pedig azt, hogy álljon ki a Hamásszal szemben, és tegye világossá, hogy minden túszt szabadon kell engedni” – összegzett.