Szombaton az immáron 37 éves Ossian zenekar lép fel Pécsett az Expo Centerbe. A koncert iránti lelkesedésről mindent elmond, hogy a múlt hétvégén a nagy érdeklődésre tekintettel az Expo legnagyobb termébe helyezték át a fellépést. Paksi Endrével, a zenekar frontemberével beszélgettünk a pécsi élményekről, a koncertről és a további tervekről is.

Kezdjük egy aktualitással: nemrégiben derült ki, hogy a nagy érdeklődésre tekintettel az Expo Center Zsolnay termében tartják meg a hétvégi koncertet, mert csak ott lehet minden érdeklődő részvételét biztosítani. Gyakran előfordul ez a zenekar történetében? Hogy érintette ez Önöket? 

Az egész idei őszi-téli turné eddig telt házakkal zajlik és ez már a harmadik eset, hogy menetközben nagyobb helyszínre kellett váltanunk. Miskolcon pedig két előadást tartottunk pénteken és szombaton. Természetesen ez hatalmas öröm számunkra és bevallom, hogy némi elégtétel is, mert az Ossian évtizedek óta rendkívül igazságtalan módon ki van rekesztve a médiából. A dalainkat nem, vagy alig játsszák a rádiók, a tévékben egy kétperces interjúra sem fértem be (egy kivétellel) az idei születésnapi turné kapcsán. Úgy tűnik, hogy jelenleg egy 37 éve sikeresen működő zenekar frontemberének a 65. születésnapja „nem hír” arrafelé.

Mi várható a szombati koncerten? Készülnek esetleg valami meglepetéssel?

Minden állomáson nagy hangsúlyt fektetünk a kiváló hangzás mellett a látványra is, a szokásos szépen megtervezett, programozott robotlámpás fényhidak mellett, láng és füstgejzír effektek és lézerfények is lesznek. Játszunk már egy vadonatúj dalt, a jövő február 9-én megjelenő Angyalok és emberek albumról is, a Továbblépni című lendületes számot. 26 dalos a program, nem lesz rövid koncert! 🙂 

A koncert előtt a Rudán Joe Akusztik fog fellépni. Milyen viszonyban vannak Joeval?

Abszolút jó a viszonyunk, Joe is ugyanolyan „régi motoros”, mint én :). Nagyon kedvelem ezt a formációját, remek hangulatú és én kifejezetten kértem a szervező barátaimtól, hogy ahol lehet, ők legyenek a turnénkon.

Van-e Önnek, vagy a zenekar bármelyik tagjának pécsi vagy baranyai kötődése, esetleg valami ide köthető élménye vagy emléke?

Mindig hatalmas örömmel és lelkesedéssel jövünk ide (is) koncertezni! Én még emlékszem egy Balokány-ligeti koncertekre, ahol a vízben álló színpadon volt a koncert, valahol még vannak is talán régi fotóim erről… Most is szeretnék koncert előtt kicsit csavarogni, szétnézni a városban!

Különböző felállásokkal, de több mint 30 éve működik az együttes. A jelenlegi közönségetekből milyen arányban vannak a régi rajongók, és milyen arányban a fiatalok?

Rettentően vegyes a közönségünk és én ezt imádom! „Többgenerációs zenekar” lettünk az idők folyamán és ez számomra megtisztelő, hogy ennyire eltérő életkorú embereket érint meg az Ossian szellemisége. Komplett családok jönnek a bulikra és nagyon megható, amikor hozzák a kicsiket életük első koncertjére.

Tegnap délelőtt került ki a Youtubera az Élet megéget c. dal hivatalos videóklipje. Mesélne kicsit ennek a történetéről, keletkezéséről?

Jóideje nem készítettünk úgynevezett „koncert-klipet”, ahol egy új stúdiófelvételhez az éppen aktuális turnékoncertjeiből forgattunk képanyagot. Úgy éreztem, hogy itt az ideje bemutatni, hogy milyen a hangulata egy 2023-as Ossian élő shownak és ez szerintem maximálisan sikerült!

Hogyan lehet több mint 30 év zenéiből egy 1.5-2 órás koncertrepertoárt összeállítani? Beférnek az új dalok a régi klasszikusok mellé?

Vannak kihagyhatatlan dalok, egy Acélszív, egy Magam útját járom, vagy egy Mire megvirrad mindig is műsoron fog maradni és persze mellettük folyamatosan frissítjük a repertoárt új és régi, de ritkábban játszott dalokkal.

Van-e Önnek személy szerint kedvence az Ossian dalok közül?

Én a mélyebb, lelkisebb dalszövegeimet szeretem a legjobban, mint a Gyönyörű Bolond, vagy a Ha Te ott leszel velem, de élőben jó érzés a lendületesebb, energikus dalokat is előadni. Szóval, mindegyiket szeretem valamiért, hiszen ezért születtek meg annak idején. 🙂

Mik a zenekar jövőbeni tervei?

December végéig 4 koncertünk van, Pécs, Debrecen, Szeged, Tatabánya. Utána némi pihenés, aztán februárban jön az új album és áprilistól indul a 2024-es koncert-évad!

Köszönöm szépen az interjút!

A koncertre jegyet vásárolni itt lehet.