Ismét téma volt a Bodára tervezett atomtemető a Parlamentben. A héten tárgyalta az Országgyűlés a „A kiégett üzemanyag és a radioaktív hulladék kezelésének nemzeti politikájáról szóló 21/2015. (V. 4.) OGY határozat módosításáról” című határozati javaslatot. Ennek a javaslatnak a vitájában szólalt fel Dr. Keresztes László Lóránt az LMP pécsi országgyűlési képviselője, az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának elnöke.

A zöld politikus felszólalása elején jelezte, hogy az országos jelentőségű témák mellett elsősorban szűkebb hazája, Pécs-Baranya érdekeivel kapcsolatban szólal meg, mivel a határozati javaslat is ezt a térséget érinti.

„Nagyon világos válaszokat, világos beszédet várok a kormánytól!”  – hívta fel a kormánypárti képviselők figyelmét arra, hogy a Pécs határába, Bodára tervezett atomtemetővel kapcsolatban egyértelmű válaszokat szeretne hallani, mert a helyiek megérdemlik ezeket a válaszokat.

Felszólalásában Keresztes elmondta, hogy a nagyaktivitású radioaktív hulladékok végleges és biztonságos elhelyezése jelenleg sehol a világon nem megoldott

Felszólalásában Keresztes elmondta, hogy a nagyaktivitású radioaktív hulladékok végleges és biztonságos elhelyezése jelenleg sehol a világon nem megoldott, valamint arra sincs példa, hogy egy ilyen létesítményt ennyire közel szeretnének megépíteni, mint ahogy azt a kormány a Dunántúl legnagyobb városa, Pécs közvetlen szomszédságába tervezi.

Pécs városa az LMP kezdeményezésére már elfogadott egy olyan határozatot, amelyben kimondják, hogy nem támogatják a Bodára tervezett nukleáris létesítményt

Felhívta a kormánypárti képviselők figyelmét arra is, hogy Pécs városa az LMP kezdeményezésére már korábban elfogadott egy olyan határozatot, amelyben egyértelműen kimondják, hogy nem támogatják a Bodára tervezett nukleáris létesítményt. Azt pedig, hogy a Jobbik, illetve Bánki Erik – Baranya vármegyei Fideszes országgyűlési képviselőként – támogatják ezt a javaslatot, Keresztes megdöbbentőnek nevezte.

A képviselő arra is emlékeztette az Országgyűlés kormánypárti tagjait, hogy Orbán Viktor miniszterelnök 2015-ben személyesen tett ígéretet arra a pécsieknek, hogy a megkérdezésük nélkül nem épülhet meg az atomtemető, ennek ellenére a kormány továbbra is milliárdokat költ a kutatásokra, a helyieket pedig nem kérdezték meg a projektről.

Nehezményezte továbbá, hogy bár korábban létrehoztak egy tájékoztatási társulást a projekttel kapcsolatban, ebből azonban kihagyták Pécset, Szentlőrincet, Bicsérdet, Zókot, Szabadszentkirályt és más településeket.

„Esze ágában sem volt az akkori még Fideszes városvezetésnek, hogy megküzdjön Pécs érdekeinek érvényesítéséért, ezért mi magunk követeltük ki és szerveztük meg, hogy az RHK Kft., ami ezt a kutatást végzi, végre tartson tájékoztató fórumot Pécsen.” – mondta Keresztes

Felszólalásában kérdést is intézett a kormánypárti képviselőkhöz azzal kapcsolatban, hogy miért nem vették figyelembe a társadalmi adottságokat, egy Pécs méretű város közelségét, továbbá, hogy ki vállalja a felelősséget azért, hogy úgy öntenek milliárdokat a kutatási projektbe, hogy alternatív helyszíneket továbbra sem jelöltek meg, a Bodára tervezett létesítményről pedig végül a helyi embereknek kell döntenie.