Tudták, hogy a divatipart tartják a második legszennyezőbbnek a világon? Manapság négyszer annyi ruhát gyártanak, mint mondjuk a kétezres évek elején. Az úgynevezett „fast fashion” egy olyan irányzat, mely arra ösztönzi a vásárlókat, hogy hetente mindig új darabokat vegyenek. Ezek a cégek hétről hétre a „legújabb divat” szerinti darabokat állítják elő és hozzák forgalomba. Természetesen ezek a termékek nemcsak a divat miatt kelendőek, hanem az áruk miatt is, hiszen sokkal olcsóbbak, mint a kiskereskedelemben kapható, limitált darabszámban előállított darabok.

Miért környezett szennyező a divatipar?

Ennek egyik oka az előállítás során felhasznált, víz mennyisége. A textiltermékek vegyszeres kezelése, festése, mosása során rengeteg tiszta víz kerül felhasználásra, elszennyezésre. A ruházati termékek gyártása alkalmával tetemes mennyiségű textilhulladék keletkezik. Ennek a hulladéknak a megsemmisítése, kezelése jelentős környezetterheléssel jár. Mivel ezeknek a gyengébb minőségű ruhaneműknek a hordási ideje is jóval rövidebb, ezért sokkal hamarabb kerül a szemétbe. Ráadásul ennek az iparágnak nagyon magas a szén-dioxid kibocsátása. Egyes becslések szerint a teljes CO2 kibocsátás legalább 5 százalékát a ruhaipar teszi ki.

De mit tehetünk mi vásárlók?

  • Először is csak annyi ruhát vásároljunk, amennyire feltétlenül szükségünk van. Szerezzünk be jól kombinálható alapdarabokat, melyeket változatos kiegészítőkkel tehetünk divatossá.
  • Vásároljunk olyan gyártóktól, melyek fenntartható módon gyártanak.
  • Fontos, hogy a számunkra már értéktelen, de használható darabokat ne dobjuk a szemétbe, hanem ajánljuk fel jótékony célokra. De ezeket értékesíthetjük is. Ma már az interneten keresztül is eladhatjuk a használt ruhákat, cipőket.
  • Vásároljunk bolhapiacokon, adományboltokban, turkálókban vagy internen keresztül. Számos lehetőség van ruhatárunk felfrissítésére.
  • Hasznosítsunk újra! A már megunt ruháinkból kis ügyességgel, vagy szakember segítségével új, hordható darabokat varázsolhatunk.
  • Készítsünk rongyszőnyeget, vagy ajánljuk fel olyan cégnek, melyek ezzel foglalkoznak.
  • Sok olyan kisvállalkozó is van például, mely újrahasznosítással foglalkozik, nekik is átadhatjuk a felesleges ruhaneműinket.
  • Vannak olyan üzletek is, ahová leadhatod használt ruháidat.

Különösen most, a karácsony közeledtével érdemes meggondolnunk, hogy hol, mennyit és mit vásárolunk ajándékba. Ajándéknak is vehetünk kézműves, vagy újrahasznosított tárgyakat, illetve fenntartható, környezettudatos termelők, gyárak termékeit.

Tegyünk együtt környezetünkért!

További érdekes tartalmak: bahír.hu