A Dublin belvárosában lezajlott csütörtök éjszakai zavargásokban egy rendőr is súlyosan megsebesült. A rendőr megsebesülését megelőző események néhány órával korábban kezdődtek, mikor is gyermekek ellen elkövetett késes támadás nyomán kitörtek a zavargásokban Dublinban. A késes támadás után kitört zavargásokban 34 embert vettek őrizetbe. Az adatok az ír rendőrség tájékoztatásából származnak, miután pénteken, „szélsőjobboldali provokátorokat” vádoltak meg a dublini erőszak szításával. – olvasható az atv.hu mai írásában.

A rendőrség viszont egy korábbi közleményében azt közölte, hogy nem találtak terrorizmusra utaló jeleket a Parnell téren késsel elkövetett támadásban.

A reggeli sajtótájékoztatóján Drew Harris országos rendőrfőkapitány már nem zárta ki ezt sem, kiemelve, hogy egyelőre minden lehetséges indítékot számba vesznek – írja az MTI.

A sajtótájékoztatón a főkapitány az újságíróknak azt is elmondta, hogy ilyen méretű zavargásokra már évtizedek óta nem volt példát az ír fővárosban, majd hozzátette, hogy várhatóan még többeket őrizetbe fognak az események folytán venni.

A rendőrfőkapitány tájékoztatása szerint tegnap, vagyis csütörtök este egy kisebb bevándorlás ellenes csoport jelent meg a támadás helyszínén és összecsapott az ott felsorakozott rendőrökkel.

A percek alatt 2-300 főre duzzadt tömeg, ahol az ír zászlók mellett „Az ír életek számítanak” feliratú táblák is megjelentek, a tömeg autókat gyújtott fel, kirakatokat tört be, üzleteket rabolt ki, és a vonulásuk során a közeli éttermekből felkapott székeket és asztalokat hajigálva rátámadt a megfékezésükre kiérkező rendőrökre.

400 rendőrt mozgósítottak, a csütörtök esti dublini zavargások megfékezésére, amelynek érdekében kordonnal vonták körbe többek közt az ír parlament épületét is.

A tömeg erejét jól jelzi, hogy Patrick McMenamin főfelügyelő csak az éjszakai órákban tudta be jelenteni a közösségi oldalon, hogy a rendőrségi erőknek sikerült a rendbontásoknak véget vetniük.

Helen McEntee, ír igazságügyi miniszter az eset kapcsán leszögezte: nem lehet és nem is szabad eltűrni az ír fővárosban csütörtök este kialakult állapotokat. „Nem hagyjuk, hogy bűnbandák a tragédiát arra használják, hogy káoszt szítsanak” – jelentett ki a zavargások leverése után McEntee.

A rendőrség korábbi tájékoztatásában addigra már lehetett tudni, hogy a Dublinban késsel elkövetett támadás gyanúsítottja egy ötvenes éveiben járó férfi. A hatóságok arról is tájékoztatták a lakosságot, hogy maga a késelő is súlyosan megsebesült, de állapotáról további információkat egyelőre nem közöltek.

Az ötvenes éveiben járó férfi támadó három kisgyermeket és egy nőt sebesített meg, közülük kettőt súlyosan. – tudható meg az atv.hu írásából.