Korszerű sugárterápiás eszközt adtak át pénteken a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Klinikai Központ Onkoterápiás Intézetében, amelyet 1,6 milliárd forintból vásároltak – közölte a PTE az MTI-vel.    

Azt írták, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program adott lehetőséget arra, hogy beszerezzék a jelenleg legkorszerűbb sugárterápiás eszközt, egy Varian Halcyon típusú lineáris gyorsítót. A beruházást 800 millió forintos európai uniós és kormányzati forrásból finanszírozták, a PTE ugyanekkora összeggel járult hozzá a fejlesztéshez.    

Idézték Mangel Lászlót, az intézet igazgatóját, aki szerint a fejlesztésnek köszönhetően az Onkoterápiás Intézetében, mint regionális onkológiai centrumban biztonságosan és korszerűen végezhetik a sugárkezeléseket. Az onkológiai diagnosztika és terápia fejlődésével az intézet egyre több betegnek tud hatékony kezelés nyújtani.    

A lineáris gyorsító beszerzése azért is fontos, mert a gyógyulási vagy az akár többéves kezelési időszakban egyre gyakrabban lehet szükség sugárkezelésre, amit folyamatosan és biztonságosan tudnak nyújtani – tette hozzá a professzor.    

A PTE közleménye szerint az intézetében évente több mint 1500 betegnél végeznek sugárterápiát, naponta pedig mintegy 300-400 beteget látnak el.

Forrás: mti.hu