Pierre Vasarely-t, a legendás pécsi születésű művész, Victor Vasarely unokáját és a Vasarely Alapítvány vezetőjét fogadta szerdán az irodájában Péterffy Attila, Pécs polgármestere.

Pierre Vasarely, a Janus Pannonius Múzeum Színes város elnevezésű művészeti konferenciájára utazott Pécsre. Az esemény elnevezése Victor Vasarely művészetfelfogására utal. A neves művész elképzelése szerint ugyanis a művészet nem zárható be csupán múzeumokba, hanem a modern művészetnek, az utcákon, a tereken a helye, ahol az egyszerű ember is mindennap találkozhat vele.

Pécs kulturális életének szervezésekor ennek a szemléletnek is igyekszünk teret adni. – olvasható Péterffy Attila közösségi oldalán.

Pécs polgármestere, Pierre Vasarely-vel nagyapja örökségéről, valamint Pécs és Aix-en-Provance kapcsolatáról is ejtettek szót.

2023. november 22-én, a Janus Pannonius Múzeum Csontváry Múzeum előadótermében „Színes város” – társművészetek a kortárs építészetben címmel szervezett konferenciát a JPM múzeum.

A Színes város cím Victor Vasarely művészetfelfogásának egyik alapelemére utal: Vasarely elképzelése szerint a művészet többé nem zárható múzeumokba és magángyűjteményekbe; a festészet és a szobrászat – ahogy ő nevezte: a plasztikai művészetek – helye az emberek mindennapi életének tereiben, az épületek falain, a városok utcáin van. A művész feladata, hogy az ember hétköznapi környezetét a művészet színvonalára emelje.

A konferencia ennek a gondolatnak az előzményeit, hatásait, sikeres és vitatott példáit igyekszik bemutatni a 20. századi és kortárs építészet és képzőművészet közegében. Az előadók az építészet, a képzőművészet, a művészetelmélet és a környezetpszichológia perspektívájából tárják fel a színes város eszméjének elméleti hátterét, nemzetközi és hazai gyakorlatát, Victor Vasarely munkásságát helyezve a középpontba.