Az LMP országgyűlési határozatot nyújt be, amelyben a Paks II. projekt leállítását követeli a kormánytól – jelentette be az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese szombati online sajtótájékoztatóján.    

Kanász-Nagy Máté a jövő heti dubaji klímacsúcs kapcsán arról beszélt: a kormány gyakran hangoztatja, hogy az atomenergia a klímasemlegességi célokat szolgálja, azonban a megújuló energiákhoz képest az atomenergia nem zöldebb és a klímacélok elérésében sem tud segíteni.    

Rámutatott: egy kilowattóra áram előállítása az atomenergia esetében 66 gramm károsanyag-kibocsátást jelent, míg a napenergiánál ez 30, a szélenergia teljes élettartamánál 10 gramm ez az érték.    

Ráadásul a megújuló energiára való átállás rövidebb idő alatt megvalósítható, mint egy atomreaktor építése – tette hozzá.    

Az ellenzéki politikus a Paks II. projektet az évszázad legrosszabb üzletének nevezte Magyarországon, mivel a kormány orosz hitelből akarja azt megvalósítani, és mintegy 4800 milliárd forintos költséggel számol.    

Jelezte: az LMP a klímacsúcs alkalmából bemutatott tízpontos klímasemlegességi javaslatának hatodik pontja arról szól, hogy meg kell szabadulni az atomenergiától. Helyette épületszigetelési programmal, valamint a megújuló energiákra való átállással lehet küzdeni az éghajlatváltozás negatív kihívásaival – mondta.    

Kanász-Nagy Máté szerint az a politika, amely a szénhidrogénektől vagy az atomenergiától teszi függővé az országot, nem a klímasemlegesség és nem is a fenntarthatóság útja, nem egy zöld út Magyarországnak.

Forrás: mti.hu