Vadludak szállnak az Öreg-tó felett Tatán, a Vadlúd Sokadalom fesztivál helyszínén 2023. november 25-én. A tatai Öreg-tavon telelő vadludak akár 5000-6000 kilométeres távolságból, Skandinávia és Szibéria északi térségeiből érkeznek Magyarországra, az első csapatok szeptember végén, október elején jelennek meg, majd márciusban indulnak vissza sarkvidéki fészkelő területeikre. – írj az mti.hu.

A XXIII. Tatai Vadlúd Sokadalom főbb programjai 2023. november 25-én, szombaton lesznek, az előző este érkezők számára már péntek estére madaras témájú előadásokkal készültek.

A Tatai-tó medrében napközben, szabad szemmel is meg lehet figyelni a madártömeg egy részét, de távcsövekkel, illetve fényképezőgéppel sokkal emlékezetessé tehető az élmény.

A ludak ébredési és indulási idejét, illetve késő délutáni hazaérkeztüket, nem lehet pontosan előre megmondani (egy rétisas, hang vagy fényeffektus is megzavarhatja a csapatot). Ha biztosan látni szeretnénk a vadludak kihúzását, érdemes már reggel 7-kor a tópartra érni. Az első hazatérő csapatok érkeztére már fél 4-től lehet számítani.

Az étkezésről a sokadalmi vásárban a vendéglátók gondoskodnak, sokféle megvásárolható pecsenyével, lepénnyel, lángossal, kaláccsal, különleges teákkal, borokkal. A vendéglátó tataiak szeretnék, ha a vendéglátás a lehető legkevesebb hulladékkal járna, ezért kérnek minden látogatót, hogy amennyiben lehetősége van rá, hozzon magával evőeszközt, bicskát, fedeles ételhordót, kisebb termoszt, termoszpoharat is, hogy ezek használatával is kevésbé terheljük a környezetet!

A vásárban sokféle kézműves termék vásárolható, a vásározóinknak velünk együtt fontos a környezetvédelem, így portékáikhoz csak papírcsomagolást, papírtáskát tudnak majd adni. Javasolják, hogy mindenki vigyen magával erősebb vászontáskát, hogy tökéletes állapotban vihesse haza a megvett vásárfiát.

A Sokadalomban szelektíven gyűjtik a hulladékot. A programok viszonylag kis területen összpontosulnak, így a szelektív gyűjtőkonténerek senkitől sem lesznek távol (a parti sétány közepén találhatóak). Kérik, hogy használják őket és gyűjtsük szelektíven a szemetet itt is!

Forrás: vadludsokaldalom.hu