Korábbi főszerkesztőnk Vági Márton 2023 májusától Máltán él és dolgozik, azonban közösségi oldalán rendszeresen foglalkozik magyarországi közéleti témákkal, így időről-időre megosztjuk egy-egy írását, mint véleménycikket.

Az alábbiakban Vági Márton írását változtatás nélkül közlöm:

2022-ben egy átlagos magyar ember 8645 eurót költött el, ez mostani árfolyam mellett 3,29 millió forint. Ennél kevesebbet az EU-n belül csak a bolgárok költöttek, nagyjából 7500 eurót, mindenki más jobban szórta a pénzt, mint mi.

Hangsúlyozom: 2022-ről van szó, az évről, amikor a Fidesz soha nem látott osztogatásokba kezdett a választások előtt és amikor a válság még közel sem gyűrűzött be annyira, mint idén. Ebben benne van az extra nyugdíj, az SZJA visszatérítés és minden egyéb választások előtti pénznyomtatásból kreált osztogatás. Így jött ki az EU második legrosszabb mutatója.

Egy átlagos román 9263 eurót költött el, ez kb. 230 ezer forinttal több, mint amennyit egy átlagos magyar költött. 2022-ben tehát egy román tag havonta 20 ezer forintnyi lejjel költhetett el többet, mint egy magyar.

A szlovákok már fényévekkel járnak előttünk, ott 11 898 euróra jött ki a matek, ez éves szinten 1,2 millióval több, mint nálunk, egy négy fős szlovák család havonta 400 ezer (!) forinttal költött többet, mint egy magyar.

Itt Máltán nagyjából 16 ezer euróra jön ki a matek, kétszer annyi, mint Magyarországon.

Ausztriában meg közel 25 ezer euró volt az összeg, amit egy átlagos ember a 2022-es naptári évben elköltött. Egy osztrák munkavállaló négy hónap alatt költ el annyit, mint egy magyar egy teljes év során.

Még mielőtt valamelyik okos fideszes (micsoda oximoron ez kérem) megjelenik, nem, nem azért költöttek a magyar csupán 8645 eurót, mert Magyarország a.) olcsóbb b.) a mimagyarok jobban spórolnak, mint más európai országok, hanem azért költöttek ennyit, mert nem volt nekik több.

Hangsúlyozom újra, a választási osztogatás évéről van szó. Ebben amúgy benne van az is, amit Orbán, Szijjártó, Mészáros, Tiborcz és a többi bűnöző elköltött, ők nyilván erőteljesen felfelé húzzák az átlagot. Csomó mindenki van/volt az országban akinek nem fért bele, hogy havonta 274 ezer forintot elköltsön, lévén nem volt ennyi nyugdíja/fizetése.

Ott ahol magasabb a fizetések és a nyugdíjak ott az emberek többet költenek, minőségibb ételeket vesznek, sportolnak, rekreálódnak, utaznak, áldoznak kultúrára. Itt Máltán figyeltem meg, hogy gondolkodás nélkül megveszem például a 2,5 euróba kerülő nagyon sokmagvas kenyeret (tényleg nagyon sok mag van benne), mert finom és egészséges, miközben

Magyarországon eszembe se jutott volna 1000 forintot kiadni fél kiló kenyérre. Itt van, mert a fizetésemből simán futja rá (ahogy bárki másnak is, aki itt él), van pénz egészségesen élni, van pénz különböző programokra, és hobbikra áldozni, és nem kell nézni, hogy mikor lesz már fizetésnap. Ennek amúgy Magyarországon is pont így kéne lennie, hiszen ugyanakkor lett EU-tag, mint Málta, de ha a máltai szint nem is, a V4 simán megugorhatónak kellene lennie, de Orbánéknak köszönhetően erre esély sincs. A csehek 3500 euróval előznek meg minket.

Ezek a mutatók egyszerűen kiábrándítóak, mindennél jobban mutatják azt a tényt, hogy mennyire elszegényedett Magyarország, hogy az embereknek mennyire nincs pénzük. 13 év nemzeti-keresztény kormányzás eredménye.

Forrás: Vági Márton