A 30. jubileumi Virágos Magyarország verseny nagyvárosok kategóriájában Győr képviselője vehette át a fődíjat, míg a 30 ezer lakosnál kisebb városok közül Paks végzett az élen. Varsány lett a legvirágosabb ezer főnél népesebb falu, a legkisebb települési kategória fődíját pedig Alsómocsolád nyerte. A Miniszterelnökség különdíját a városok közül Hajdúnánás, a falvak mezőnyében Rajka érdemelte ki. A Magyar Turisztikai Ügynökség különdíját Hajdúszoboszló és Salföld kapta.

Siklós, az Országos Magyar Rózsa minőségi díjat nyerte el.

Tematikus díjas települések között van Szederkény, amely Virágzó közösség díjat kapott, ami a Szervező Bizottság elnöke és az Építési és Közlekedési Minisztérium különdíja.

A nagyszabású ünnepi gálán öt települési kategóriában, hat kiemelt témában hirdettek győzteseket. A versenyre érkezett 492 pályázatot a 180 tagú, önkéntes kertész-, tájépítész- és településtervező mérnökökből, valamint turisztikai szakemberekből álló szakmai zsűri értékelte. A szemet gyönyörködtető virágos közterületek, a zöldfelületek, közparkok és fasorok bírálata során a Virágos Magyarország nagy hangsúlyt helyez a fenntarthatóságra is. Ennek szellemében idén első alkalommal nevezhettek a települések az Energiaügyi Minisztérium az Év zöld innovációja-díjára. A kategória elismerését a zöldfelületi csapadékvíz-gazdálkodás új módszereinek példaértékű alkalmazásáért Kecskemét érdemelte ki.

A Belügyminisztérium Virágos Önkormányzatért díja több kategóriában is gazdára talált, köztük a legvirágosabb budapesti kerület idén a XIII. kerület lett. Az Építési és Közlekedési Minisztérium és a szervező bizottság elnökének közös díját, a Virágzó közösség címet Szederkény nyerte el. A Fővédnöki díjat Bókaháza vihette haza. A szervező bizottság jubileumi különdíját Székesfehérvár kapta.

Erdei Bálint, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese a díjátadón kiemelte: „A Virágos Magyarország nem csak közösségi és környezeti értéke miatt meghatározó kezdeményezése hazánknak, hanem turisztikai szempontból is kiemelkedő, hiszen a verseny keretében és szellemében kialakított esztétikus és korszerű köztereink fontos részét adják országimázsunknak is. A Magyar Turisztikai Ügynökség büszkén támogatja ezt a nemes versengést, amelynek igazi végső nyertese Magyarország.”

A gála zárásaként Zalakaros és Debrecen képviselői megkapták megbízólevelüket, így mint  a tavalyi verseny kiemelt díjazottai – ezer fő feletti, valamint 30 ezer fő feletti városok kategóriájában – ők képviselik hazánkat a 2024-es Entente Florale Europe nemzetközi tájépítészeti és virágosítási versenyen.

A Virágos Magyarország 2023-as díjazottjainak teljes névsora elérhető a verseny honlapján.

Forrás: viragosmagyarorszag.hu

Kiemelt fotónk illusztráció!