Bíróságon támadják meg a helyi lakosok, és egy civil egyesület a fóti ipari parkba tervezett akkumulátor-ipari beruházások engedélyeit. – olvasható az atlatszo.hu írásában.

A Fótra tervezett akkumulátorgyár, illetve annak telepítése elleni helyi tiltakozásról a bahir.hu már egy 2023. január 27-i írásában is beszámolt. Most egy újabb fejleményéhez érkezett a fóti akkumulátorgyár összeszerelő üzemének története.

A HelloParks ugyanis Fót egyik csarnokában az akkumulátor-összeszerelő létrejöttével már két cég is veszélyes ipari tevékenységet folytatna: a BYD Kft. akkumulátor-összeszerelő üzemet létesítene, a HTNS Hungary Kft. pedig akkumulátor-alapanyagok raktározását végezné.

Az atlatszo.hu írásában beszámolt arról is, hogy a Pest Vármegyei Kormányhivatal álláspontja szerint viszont az üzemektől pár száz méterre élő lakosoknak semmi jogalapjuk sincs a kiadott engedélyek megtámadásához, mivel meglátásuk és értelmezésük szerint a közelben élők házai ugyanis a tervezett üzemek hatásterületén kívülre esnek.

A pert indító fóti lakosok első körben most ezt a határozatot támadják bírósági úton, mivel szerintük nemcsak a beruházások hatásterületét, de azok környezetterhelő és veszélyeztető hatását sem jól állapították meg az illetékes hatóságok. 

Az előzményekhez tartozik, hogy tavaly ősszel a fóti önkormányzatot és a helyi lakosságot egyaránt váratlanul érte az a tény, hogy két cég is akkumulátor-gyártáshoz kapcsolódó üzemet létesítene a város ipari parkjának egyik csarnokában. A kínai tulajdonú BYD Electric Bus & Truck Hungary Kft. tízmilliárd forintos beruházással – és egymilliárd forintos állami támogatással – akkumulátor-gyártó üzemet létesítene; az épület másik részében pedig a dél-koreai hátterű HTNS Hungary Kft. végezné négyezer tonna, akkumulátor-gyártáshoz kapcsoló veszélyes anyag raktározását. 

A további részleteket és fejleményeket az atlatszo.hu írásából ismerheti meg, amelyet IDE kattintva el is olvashat.