Egy ország figyeli szívszorongva dr. Karsai Dániel küzdelmét a strasbourgi bírósággal szemben. Szerencsére nincs egyedül, vele tartott testvére, és kísérik, segítik őt a barátai is.

„Én csak azon az ajtón kopogtatok, amelyen egyedül nem vagyok képes belépni, kérem a bíróságot, segítsenek ebben” – érvelt ma a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB) tartott beszédében Karsai Dániel.

Az életvégi döntéshez való jogért harcoló ügyvéd nyomott hangulatban volt a tárgyalás előtt, még a kollégáival közös vacsorát is lemondta, de a meghallgatással nagy teher esett le róla. – írja beszámolójában a hvg.hu cikkírója.

A halálos betegen az életvégi döntés szabadságáért küzdő alkotmányjogászt, Karsai Dánielt a mai kedden, délelőtt, egy nyilvános tárgyalás keretében hallgatta meg a testület. A nyilvános tárgyalás keretében mondott beszédet a magyar kormány képviselője, Tallódi Zoltán az Igazságügyi Minisztérium Emberi Jogi Főosztályának főosztályvezetője. Ő az, aki egyben a magyar kormány hivatalos ellenkérelmét is jegyzi.

A magyar kormány ellenkérelmében arra kérte a bíróságot, hogy nyilvánítsa elfogadhatatlannak Karsai Dániel kérelmét, amire Karsai is benyújtotta válaszát.

A mai strasbourgi nyilvános tárgyalásról készült felvétel már fel is került a bíróság honlapjára, amelyet itt lehet megnézni.

Karsai Dániel perének első, hétfői napján Strasbourgban szakértőket hallgattak meg, kedden pedig az érintett szólalt fel, aki a magyar állam ellen nyújtott be keresetet, mert a jelenlegi magyar törvények tiltják az eutanáziát. Karsai azért indított pert, hogy saját döntéséből, méltósággal fejezhesse be az életét. – írja a telex.hu

Karsai Dániel állapotának romlásáról a bahir.hu is beszámolt cikkében.