Húsz év fegyházbüntetésre ítélte a Nyíregyházi Törvényszék nem jogerősen azt a férfit, aki megvakította volt barátnőjét tavaly februárban a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Kemecsén – tájékoztatta a bíróság csütörtökön az MTI-t.   

Azt írták: a férfi a bűncselekmény napján a békülés szándékával kereste fel a sértettet, de összeszólalkoztak.    

A vádlott a nőt a nyakánál fogva, a lakásától mintegy harminc méterre, a szántóföldre vonszolta, a földre dobta, és miközben az egyik kezével a nyakát fogta, a másikkal kitépte a szemgolyóit – tették hozzá.    

Kitértek arra, hogy az áldozat elvesztette az eszméletét. Miután magához tért, sikerült felállnia és visszajutnia a házuk közelébe, közben segítségért kiabált.    

Egy rokona talált rá, akinek megjelenésére a vádlott elmenekült a helyszínről – jegyezték meg.   

Kiemelték, hogy a nő kórházba került, megműtötték, a látását azonban már nem lehetett megmenteni, a sérülése maradandó fogyatékossággal gyógyult, a szemkitépés miatt fellépő fertőzésveszély közvetett életveszélyes állapotot idézett elő.    

A Nyíregyházi Törvényszék az erőszakos többszörös visszaeső vádlottat életveszélyt okozó testi sértés és személyi szabadság megsértésének bűntettében találta bűnösnek – fűzték hozzá.    

Rámutattak, hogy a bíróság ugyanakkor felmentette a férfit a különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés kísérletének vádja alól, mert az orvosszakértői vélemény, a sértettet megtaláló tanú, illetve a vádlott vallomása alapján nem állapította meg, hogy a vádlottat ölési szándék vezérelte volna.   

A határozat ellen a vádlott enyhítésért, védője elsősorban eltérő jogi minősítés megállapításáért, másodsorban enyhítésért fellebbezett, míg az ügyész fenntartotta a jogorvoslati nyilatkozattételre nyitva álló három munkanapos határidőt – olvasható a közleményben.

Forrás: mti.hu

Fotónk illusztráció!