A Magyar Közlönyben 2023. november 30-án, csütörtökön jelent meg a magyar kormány új támogatásaikról szóló bejelentése. A kormány az elektromos mobilitás fejlesztésére, az uniós finanszírozású projektben 90 milliárd forintból nyújt majd támogatást magyar vállalatoknak elektromos autók vásárlására, és folytatják az elektromos töltőhálózat kiépítését is – tudatta olvasóival a Portfolio a Magyar Közlönyből.

A kormány csütörtökön négy új elemmel bővítette a Gazdasági-újraindítási Akcióterv végrehajtásához szükséges listát, ezek között kapott helyet az a táblázat is, ahol az új támogatásokat részletezik. – olvasható a telex.hu írásában.

Az Európai Uniós REPowerEU-projekt részéhez tartozó 90 milliárd forintos támogatásnak a célja az Európai Uniós enerigiaügyi fejlesztés.

Ebből az összegből a magyar kormány 60 milliárd forintot a vállalkozások között tervez szétosztani vissza nem térítendő támogatások és kedvezményes kölcsönök formájában. A támogatások által elnyert összeget a cégek elektromos autóvásárlásra költhetik majd.

Ebből az elektromos autók beszerzésére elkülönített összegből 20 milliárd forintra flottaszolgáltatók pályázhatnak.

A kormány úgy tervezi, hogy a maradék 30 milliárd forintot az elektromos töltőhálózat kiépítésére fogja fordítani.