Tegnap az ország északi felében minden autósnak birkóznia kellett a hirtelen jött november végi hóval. A tűzoltóság, ahogy a kiemelt fotó is mutatja, mentett minden életet és vagyontárgyat tekintet nélkül.

A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság https://www.facebook.com/bmokf.hivataloshivatalos közösségi oldalán közzétett információiból tudható, hogy jellemzően árokba csúszott, vagy elakadt járművek mentéséhez kérték a tűzoltók segítségét, máshol a kidőlt fák, leszakadt ágak okoztak forgalmi akadályt.

Az időjárással összefüggésben több mint száz helyszínen kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak, az esetek felében a fővárosban, de Pest, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén, valamint Heves vármegyében is a szokásosnál több feladatot adott az átvonuló csapadékzóna és az ónos eső.

Elakadt járműveket éjfélig negyvenkét helyen kellett menteni, mivel a közutakon forgalmi akadályt képeztek.

Ezekből az esetekből kilenc helyen a villamos vezetékek is megsérültek, Pest és Borsod vármegyékben néhány településen átmenetileg szünetelt az áramellátás.

A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság továbbra is arra kér mindenkit, hogy figyelje a meteorológiai szolgálat riasztásait.

Az aktuális útviszonyokról pedig a Magyar Közút információs portálján tájékozódhatnak az útnak indulók.

Használják a katasztrófavédelem mobiltelefonokra ingyenesen letölthető tájékoztató alkalmazását, a VÉSZ-t!

Ha valaki bajba jutott autóst, gyalogost lát, hívja a 112-es segélyhívó számot!