Ungár Péter, az LMP frakcióvezetője írásbeli kérdéssel fordult a Magyar Nemzeti Bankhoz, hogy 2016 és 2022 között évenkénti bontásban mennyi CSOK-visszafizetési kötelezettséget vállaló érvényesített az intézetek – írja közleményében a zöld párt. Ez azért fontos közérdekű adat, mert ez mutatja meg pontosan, mennyi pénzt vett vissza az állam azon családoktól, akik közben elváltak, vagy nem teljesítették az állam által elvárt gyerekvállalást.

Az MNB válaszában azt állítja, hogy kiemelten foglalkozik az otthonteremtési- és családtámogatási programok követésével. Annyira azért mégsem, hiszen azt nem tartják különösebben fontosnak számon tartani, hogy hány magyar ember megy tönkre, mert akár önhibáján kívül nem tudja teljesíteni a CSOK feltételeit, és az az állam visszaveszi tőlük a támogatást. A Nemzeti Bank tehát nem volt hajlandó válaszolni a kérdésre, és azt állítja, hogy nem összesítik, mennyi CSOK-visszafizetési kötelezettséget érvényesítettek a bankok.

Az LMP – Magyarország Z öld Pártja szerint bűnös mulasztás, ha az MNB ilyen fontos adatot nem tart számon, vagy eltitkol. Másrészt az LMP határozottan azt gondolja, hogy nincs joga politikának beleszólni, és elvárásokat megfogalmazni, hogy mi történjen az emberek hálószobájában. Az államnak nincs joga visszavenni már megítélt támogatásokat.