Egy korábban meghirdetett, energetikai felújítások támogatását célzó pályázat eredményeként összesen több mint 355 millió forintot biztosít a pécsi önkormányzat az ingatlanjaikon beruházásokat tervező lakóközösségek számára – döntött csütörtökön a pécsi közgyűlés.

Péterffy Attila polgármester emlékeztetett: a helyhatóság tavaly nyáron döntött arról, hogy százötvenmillió forintos, társasházak felújítására elkülönített keretet hoz létre energiamegtakarítást eredményező beruházásokra és karbantartási munkálatokra. Az összes támogatási igény több mint a kétszerese volt a rendelkezésre álló keretnek. Ezért a városvezetés arra tett javaslatot a közgyűlésnek, hogy minden érvényesen pályázó, összesen 6820 pécsi családot jelentő lakóközösség kapjon támogatást.

A pályázati kiírás szerint a támogatást a pécsi panelházak és az 1986 előtti építési engedéllyel rendelkező, minimum háromszintes és tíz lakással rendelkező, hagyományos téglaépületek igényelhették. Az összeg kétharmadát a lakóépületek közösségi tereiben energiamegtakarítást eredményező felújításokra, egyharmadát pedig kisebb karbantartási munkálatokra biztosítják.

A felújítási vagy karbantartási költségek legfeljebb felét és lakásonként maximum százezer forintot ad az önkormányzat, a beruházás másik felének költségeit a társasházaknak kell fedezniük. A nyertes lakóközösségeknek a támogatási szerződés aláírását követően egy év alatt kell elvégezniük a felújítási, illetve karbantartási munkát.

Az előterjesztést egyhangúlag támogatta a közgyűlés.